Saturday, 20 April, 2024

Στην τελική φάση μπήκαν οι διεργασίες για την διάσωση του Ιερού Τέμπλου του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος στο Μεσσιανό

Στην τελική φάση μπήκαν οι διεργασίες για την διάσωση του Ιερού Τέμπλου του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος στο Μεσσιανό Γιαννιτσών που αποτελεί έργο του 16ου αιώνα.

Το αίτημα προωθήθηκε προσωπικά από την βουλευτή κ. Θεοδώρα Τζάκρη στην Εθνική Τράπεζα, η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα αυτό και ανέλαβε την δαπάνη της αποκατάστασης του έργου ύψους 15.000 ευρώ. Τα χρήματα θα εκταμιευθούν μέσα στο 2015 και αφού προφανώς αρθούν οι περιορισμοί του κάπιταλ κοντρόλ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Ιωάννη Σταματέλου, εκπροσώπου της τεχνικής υπηρεσίας της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στον Ιερό Ναό και εξέτασε το τέμπλο «… η τράπεζα έδωσε την συγκατάθεσή της για την χρηματοδότηση του έργου και επ’ αυτού ενημερώθηκε και προσωπικά η κ. Τζάκρη».

Από την πλευρά της η κ. Χρυσούλα Σερπεζήνη συντηρήτρια του αρχαιολογικού μουσείου ολοκλήρωσε την μελέτη και υποβάλλει εντός των ημερών την πραγματογνωμοσύνη πάνω στην οποία στηρίζεται και η χρηματοδότηση.

Με έκδηλο θαυμασμό κατέγραφε , επεξεργαζόταν και παρατηρούσε το ξυλόγλυπτο τέμπλο ο έτερος υπεύθυνος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γραμμένος Γεώργιος επίσης παρών κατά την διαδικασία της αυτοψίας (ο οποίος έβγαζε συνεχώς φωτογραφίες αποτυπώνοντας έτσι, όπως χαρακτηριστικά είπε « …το τρισδιάστατο βάθος του έργου, όμοιο του οποίου δεν έχει ξαναδεί αν και χρόνια στο επάγγελμα του αρχιτέκτονα)

Τέλος, ο κ. Γ. Σκιαδαρέσης βυζαντινολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, ο οποίος έχει την επιστημονική επιμέλεια του έργου καθώς και η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη , μετά τις παραπάνω ενέργειες είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι το τέμπλο, που είναι κειμήλιο για το Μεσσιανό και παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας και σκόρου θα διασωθεί και όλες οι προσπάθειες θα ευοδωθούν .

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε παρών ήταν επίσης ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και εκπαιδευτικός κ. Σάββας Παπαδόπουλος, ο οποίος πριν χρόνια (1997) μαζί με τους αποθανόντες Γεώργιο Παϊταρίδη και Νικόλαο Ασλανίδη ξεκίνησαν την προσπάθεια διάσωσης του Ιερού Τέμπλου και το μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ. Δ. Παπαδόπουλος.

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν υπό την σκέπη και ευλογία του οικοδεσπότη του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος, Αιδεσιμότατου Αρχιμανδρίτη Βασιλείου Κώστιτς, ο οποίος πολύ ενεργά και επίμονα προωθεί και συντονίζει τις δράσεις με στόχο να καταστεί ο Ιερός Ναός που φιλοξενεί το ιερό τέμπλο σημείο αναφοράς, επισκεψιμότητας και προσευχής των απανταχού ορθοδόξων χριστιανών.

mesiano1

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου