Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Έδεσσα

Τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Σουμελά υποδέχθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η Έδεσσα, μαζί τις ιερές εικόνες των αγίων Ιωάννου Προδρόμου Βαζελώνος

και Γεωργίου Περιστερεώτα, τις προερχόμενες από τις ομώνυμες ιστορικές ιερές μονές του Πόντου.
Στις 18.30 πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή στο προαύλιο του ιερού καθεδρικού ναού Αγίας Σκέπης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, τον ιερό κλήρο της περιοχής και τις τοπικές αρχές.


Στην συνέχεια τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος συνόδευσε την θαυματουργό εικόνα της Θεοτόκου, και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, ο οποίος συνόδευσε την ιερά εικόνα του αγίου Ιωάννου, και του ποιμενάρχου της Ι. Μ. Εδέσσης κ. Ιωήλ. Παρέστησαν επίσης οι εκπρόσωποι των Ποντιακών Σωματείων Παναγίας Σουμελά Γ. Τανιμανίδης, Αγ. Ιωάννου Βαζελώνος, Ι. Παναγιωτίδης και Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα κ. Θ. Κυριακίδης. Ιδιαίτερο ρόλο στην διοργάνωση της υποδοχής είχε ο Σύλλογος Ποντίων Εδέσσης «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», ο οποίος εορτάζει την συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του.


Κατά το πέρας του Εσπερινού ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος υπογράμμισε την θέση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ορθόδοξη Εκκλησία ως εχούσης τα «δευτερεία» της Αγίας Τριάδος και τόνισε ότι η ιερά εικών της Παναγίας Σουμελά αναδείχθηκε το διάσωσμα των Χριστιανών του Πόντου και τώρα αποτελεί την φρουρό της Μακεδονίας μας. Παράλληλα όμως η Παναγία είναι «κοινόν αγαθόν» της Εκκλησίας και αιτία σωτηρίας όλων των ανθρώπων. Αναφέρθηκε επίσης στις ιερές εικόνων των αγίων Ιωάννου και Γεωργίου τονίζοντας ότι μαζί την εικόνα της Παναγίας Σουμελά προέρχονται από τα περιάκουστα και περιθαύμαστα μοναστήρια του Πόντου των οποίων φέρουν και τα προσωνύμια.
Στην συνέχεια ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος παρουσίασε την έλευση της ιεράς εικόνος της Θεοτόκου στην Ι. Μητρόπολη Εδέσσης ως έκφραση της αγάπης της Θεομήτορος για τον λαό της περιοχής. Πρότεινε ακόμη να μην μείνει αναξιοποίητη η μεγάλη αυτή χάρις της Θεοτόκου, αλλά να διατηρηθεί σε όλους τους προσκυνητές μέσω της προσευχής και του πνευματικού αγώνα. Τέλος προέτρεψε όλους, πέρα από τα προσωπικά τους αιτήματα, να παρακαλέσουν την Θεοτόκο για την ενότητα του ποντιακού ελληνισμού και την προστασία της πατρίδας μας από κάθε συμφορά, με τις πρεσβείες των αγίων Ιωάννου του Προδρόμου και Γεωργίου.
Ομίλησαν ακόμη ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά, Γ. Τανιμανίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» Ι. Γαβριηλίδης, ο οποίος και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και τα τρία ποντιακά σωματεία για την έλευση των ιερών εικόνων στην Έδεσσα.
Οι ιερές εικόνες θα παραμείνουν στην Έδεσσα μέχρι και την Τρίτη 1 Οκτωβρίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή τους στα Γιαννιτσά, στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (π. Μητρόπολη), όπου και θα παραμείνουν μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 3/10.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου