Thursday, 18 April, 2024

Φρένο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Εδέσσης Ιωήλ

Άτοπη χαρακτηρίζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να συμμετάσχει ως Μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στη Άγια και Μεγάλη Σύνοδο ο σεβάσμιος Ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ. Ο Μητροπολίτης Εδέσσης εκλήθη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με Πατριαρχικό γράμμα που διαβιβάστηκε στον Σεβασμιότατο μέσω της Ιεράς Συνόδου

Σήμερα η ΔΙΣ με απόφασή της έβαλε “φρένο” στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας ότι η Πατριαρχική Πράξη του 1928 δεν περιλαμβάνει κάτι σχετικό.
Ακολουθεί το απόσπασμα της απόφασεως της ΔΙΣ:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, αφού επεξεργάσθηκε τις κατατεθείσες υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών προτάσεις – παρατηρήσεις επί των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, εισηγήθηκε αυτές στη Δ.Ι.Σ., η οποία και τις ενέκρινε ομόφωνα.
Ακολούθως η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε όπως αυτές παραπεμφθούν προς τελική έγκριση στην Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συγκληθεί προς τούτο την 24η και 25η Μαΐου ε.έ.
Κατόπιν εγγράφου του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ επί της προσκλήσεως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μετάσχει ως Μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να μην επιτρέψει την κατά τα ανωτέρω συμμετοχή του, λαβούσα υπ’ όψιν αφ’ ενός μεν ότι η Πατριαρχική Πράξη του 1928 δεν περιλαμβάνει κάτι σχετικό, αφ’ ετέρου δε τυγχάνει κανονικώς άτοπο να μετέχει ο αυτός Ιεράρχης σε Συνοδικά Όργανα δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.
Τέλος η Δ.Ι.Σ. έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της ημερησίας διατάξεως.
Του Αιμίλιου Πολυγένη

Φρένο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Εδέσσης Ιωήλ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου