Thursday, 28 March, 2024

Βουλγαρία: Νεκροί τρεις σκιέρ από χιονοστιβάδα

Βουλγαρία: Νεκροί τρεις σκιέρ από χιονοστιβάδα

Τρεις σκιέρ έχασαν τη ζωή τους από πτώση χιονοστιβάδας στην οροσειρά Πίριν, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, ενώ πολλές περιοχές της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς επικρατούν σφοδρές χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες.

Οι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν από πτώση χιονοστιβάδας, ενώ έκαναν σκι κοντά στο Γιαβόροφ Χουτ, πλησίον του χειμερινού θέρετρου Ράζλογκ στο όρος Πίριν, ανακοινώθηκε από το κέντρο τύπου της Περιφερειακής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών στο Μπλαγκόεβγκραντ. Οι σκιέρ εντοπίστηκαν νεκροί από σωστικά συνεργεία.

Ένα λεωφορείο που μετέφερε παιδιά παγιδεύτηκε στα χιόνια, στο όρος Μαλιοβίτσα, στη Ρίλα. Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν σε ξενώνα της περιοχής και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, με οχήματα παντός εδάφους, στα σπίτια τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να διαπιστώσει, αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε ορεινά καταφύγια.

Τα προβλήματα άρχισαν την Παρασκευή και συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιφέρειες Σμόλιαν και Κίρτζαλι, στο νότιο τμήμα της χώρας και στους δήμους Λάκι (περιφέρεια Πλόβντιβ) και Βέλινγκραντ, Σάρνιτσα (περιφέρεια Πάζαρτζικ), λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει το 1,5 μέτρο, από τις χιονοθύελλες προκλήθηκαν ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα 800 χωριά να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σοβαρά είναι τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, σε οδικές υποδομές και η στάθμη ποταμών έχει φθάσει σε κρίσιμα επίπεδα.

Οι κάτοικοι πολλών χωριών που έχουν “βυθιστεί” στο χιόνι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα.

Στην περιφέρεια Πάζαρτζικ έχουν κλείσει οδικοί άξονες, λόγω του χιονιού και οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να αποκαταστήσουν βλάβες σε έξι υποσταθμούς μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν καταστραφεί.

Πριν από λίγο, κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο δήμαρχος του Γκαλάμποβο στην επαρχία Στάρα Ζαγκόρα.

Οι υπουργοί Άμυνας Νικολάι Νέντσεφ, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Λίλιανα Πάβλοβα και Υδάτων Ιβελίνα Βασίλεβα βρίσκονται από χθες στις περιφέρειας Σμόλιαν και Κίρτζαλι για να συντονίσουν την εφαρμογή έκτακτων μέτρων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου