Thursday, 28 March, 2024

Φόβοι για έως και 700 νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο

Φόβοι για έως και 700 νεκρούς μετανάστες στη ΜεσόγειοΣε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης εκατοντάδων μεταναστών, καθώς το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε ενώ έπλεε ανοικτά των λιβυκών ακτών. Φόβους για σχεδόν 700 νεκρούς μετανάστες εκφράζει αξιωματούχος του ΟΗΕ, καθώς μόλις 28 μετανάστες έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής μόλις 28 μετανάστες έχουν διασωθεί, όμως υπάρχουν φόβοι ότι εκατοντάδες πνίγηκαν, ενώ έχουν περισυλλεγεί 23 πτώματα. Τόσο οι διασωθέντες όσο και οι σοροί πρόκειται να μεταφερθούν στην Κατάνη της Σικελίας, ενώ οι διασωθέντες, στις πρώτες τους συνομιλίες με τους άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοιάριο ανατράπηκε όταν οι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό συγκεντρώθηκαν στη μία πλευρά του μόλις είδαν ότι τους πλησιάζει ένα εμπορικό πλοίο.

Φωτογραφία αρχείου
«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.

Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας 400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους κοντά στην ίδια περιοχή όταν το σαπιοκάραβο όπου επέβαιναν βούλιαξε.

Πηγή: ethnos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου