Friday, 19 April, 2024

Έπαιρνε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας του και προσέλαβε άστεγη για να ξεγελάσει τις αρχές

Μία ιστορία που θυμίζει αρκετές περιπτώσεις και στη χώρα μας έγινε γνωστή από το μακρινό μας Ντιτρόιτ. Γιος κατάφερε να εισπράξει

σχεδόν 100.000 δολάρια αποκρύπτοντας τον θάνατο της μητέρας του για πολλά χρόνια!
Μια ασυνήθιστη αλλά όχι πρωτάκουστη υπόθεση απάτης σημειώθηκε στο Ντιτρόιτ, όταν αποκαλύφθηκε πως ο 53χρονος David Budd συνέχισε να λαμβάνει τη σύνταξη της μητέρας του, πολλά χρόνια μετά τον θάνατό της!
Στις περισσότερες υποθέσεις απάτης και πλαστοπροσωπίας, ο δράστης απλά υποδύεται τον θανόντα στο τηλέφωνο, προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει τα χρήματα της σύνταξης. Ωστόσο, ο 53χρονος ακολούθησε μια πιο… τολμηρή τακτική. Μάλιστα, στο κόλπο ήταν και μια άστεγη την οποία είχε προσλάβει προκειμένου να υποδυθεί την μητέρα του ώστε να ξεγελάσει τις αρχές.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το σχέδιο ξεκίνησε όταν η μητέρα του Budd πέθανε, τον Νοέμβριο του 2012.
Ο δράστης αποφάσισε να μην ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για τον θάνατό της, οπότε η σύνταξη συνέχισε να καταβάλλεται κανονικά.
Η αποκάλυψη
Ωστόσο, σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται.
Ο Budd έλαβε μια επιστολή από τη Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης, που ζητούσε από τη νεκρή μητέρα του να επισκεφτεί την υπηρεσία, προκειμένου οι υπάλληλοι να μπορέσουν να εκτιμήσουν κατά πόσο η γυναίκα δικαιούται ακόμα τις παροχές.
Καθώς αυτό δεν μπορούσε να γίνει, ο άνδρας επισκέφτηκε ο ίδιος το γραφείο και ενημέρωσε τους εκπροσώπους της υπηρεσίας ότι η μητέρα του ήταν ζωντανή, αλλά κατάκοιτη λόγω ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και επομένως δεν μπορούσε να πάει στο γραφείο. Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες είχαν καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ζήτησαν αποδείξεις.
Λίγες μέρες αργότερα, επισκέφτηκαν το σπίτι του Budd προκειμένου να διαπιστώσουν τι συνέβαινε.
Ο 53χρονος τους οδήγησε σε ένα υπνοδωμάτιο και οι πράκτορες είδαν μια γυναίκα ξαπλωμένη στο κρεβάτι, την οποία παρουσίασε ως μητέρα του.
Η ιστορία που είπε η γυναίκα στους πράκτορες στην αρχή φάνηκε να ταιριάζει με τα λόγια του Budd, αλλά όσο περνούσε η ώρα άρχισε να μπερδεύει τα λόγια της και να της ξεφεύγουν στοιχεία, όπως το πατρικό της όνομα και το όνομα του πρώην συζύγου της.
Σύντομα, οι πράκτορες παρατήρησαν πως κάτω από τα σκεπάσματα, η γυναίκα κρατούσε ένα τσαλακωμένο χαρτί με προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης της νεκρής μητέρας του Budd.
Τελικά, ο απατεώνας αναγκάστηκε να ομολογήσει και παραδέχτηκε ότι αυτή η γυναίκα δεν ήταν η μητέρα του.
Όπως εξήγησε η άστεγη γυναίκα, ο Budd την είχε βρει το προηγούμενο βράδυ και της είχε προσφέρει φαγητό και 100 δολάρια, ζητώντας της ως αντάλλαγμα να υποδυθεί τη μητέρα του.
«Είναι απίστευτο το πόσο μακριά έφτασε αυτός ο άνθρωπος, προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει την σύνταξη της νεκρής μητέρας του» είπαν οι πράκτορες.
Συνολικά, ο Budd κατάφερε να κλέψει 96.806 δολάρια από τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης.
Τελικά, η υπόθεση έκλεισε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, με τον δράστη να έρχεται αντιμέτωπος με μια ασυνήθιστα μακρά ποινή φυλάκισης που φτάνει τα 3.5 χρόνια, μετά από απόφαση των ομοσπονδιακών εισαγγελέων να ακολουθούν αυστηρότερες τακτικές με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις υποθέσεις απάτης της Διοίκησης Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συνήθως, αντίστοιχες υποθέσεις τιμωρούνταν με ελάχιστο ή και καθόλου χρόνο φυλάκισης, ωστόσο πριν από τρία χρόνια, ο Αμερικανός εισαγγελέας Matthew Schneider αποφάσισε να προσθέσει στις κατηγορίες της απάτης και την πλαστοπροσωπία, η οποία επιβάλλει υποχρεωτική ποινή δύο ετών.
Από τη μεριά του, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου υποστήριξε πως η ποινή που έλαβε ο πελάτης του είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το έγκλημα που διέπραξε, ζητώντας ο χρόνος φυλάκισης να μειωθεί στα 2 έτη.
«Αυτή η υπόθεση δεν είναι υπόθεση δολοφονίας, παιδικής πορνογραφίας, επίθεσης ή εγκληματικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να ξεγελάσουν το σύστημα συνεχίζοντας να λαμβάνουν τις συντάξεις των πεθαμένων συγγενικών τους προσώπων. Η ποινή είναι δυσανάλογη του εγκλήματος» σημείωσε ο δικηγόρος.

eidhseis.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου