Thursday, 28 March, 2024

Αίγυπτος: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Χόσνι Μουμπάρακ που διετέλεσε πρόεδρος της Αιγύπτου από το 1981 έως το 2011. 
Σε ηλικία 91 ετών πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Αιγύπτιος έκπτωτος πρόεδρος εισήχθη πριν από μερικές ημέρες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο 91χρονος Μουμπάρακ είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στις 24 Ιανουαρίου, με τη μετεγχειριτική του κατάσταση να θεωρείτο τότε «σταθερή». Ωστόσο, το οικογενειακό του περιβάλλον δεν έδινε περισσότερες πληροφορίες και ό,τι διέρρεε ήταν από τον γιο του Αλαά Μουμπάρακ.
Όπως γράφει η «Αλ Αχράμ», «ο Μουμπάρακ εκδιώχθηκε από μία λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011. Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο αυταρχικά από το 1981 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2011».
Το Σάββατο, το Ποινικό Δικαστήριο του Καΐρου απήλλαξε τους γιους του, Αλαά και Γκαμάλ Μουμπάρακ, από τις κατηγορίες τους στην υπόθεση «χειραγώγησης του Χρηματιστηρίου». Υπενθυμίζεται ότι οι Μουμπάρακ κατηγορούνταν ότι μαζί με άλλα τρία πρόσωπα αγόρασαν την πλειοψηφία των μετοχών διαφόρων τραπεζών μέσω εταιρειών-βιτρινών χωρίς να ενημερώσουν το χρηματιστήριο όπως ήταν υποχρεωμένοι και ότι ενθυλάκωσαν παράνομα κέρδη περίπου 500 εκατ. λιρών χειραγωγώντας τις τιμές των μετοχών εισηγμένων εταιρειών.
Το 2015 μπήκε στη φυλακή από όπου και αποφυλακίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας το 2017.
athensvoice.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου