Thursday, 28 March, 2024

Αλβανία: Αεροσκάφος Canadair έστειλε η Ελλάδα για τη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί Σασών

Αεροσκάφος Canadair CL-415 έστειλε η Ελλάδα στην Αλβανία για να συνδράμει στη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί Σάσων (Sazan) στην είσοδο του κόλπου του Αυλώνα.

Οι αλβανικές Αρχές αιτήθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για παροχή συνδρομής και η χώρα ανταποκρίθηκε άμεσα, καθώς με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού ένα αεροσκάφος Canadair CL-415, το οποίο έχει ήδη αναχωρήσει για την Αλβανία.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει συνδράμει πολλές φορές τη γειτονική Αλβανία, τόσο για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών με αποστολή εναέριων μέσων (2017), όσο και σε περιπτώσεις πλημμυρών (2017) και σεισμού (2019). Οι πυρκαγιές στο νησί Σαζάν έχουν σβήσει, ανέφερε η ανταποκρίτρια του Euronews στην Αλβανία στην Αυλώνα, Εμπριέτα Μακάι.

Η φωτιά σβήστηκε τέσσερις ημέρες μετά το ξέσπασμα. Οι ισχυροί άνεμοι έφεραν ταχεία εξάπλωση, που σύμφωνα με πληροφορίες, καταστράφηκε μια σημαντική δασική έκταση με αιωνόβια πεύκα.

Μια μικρή ομάδα πυροσβεστών και στρατιωτών βρίσκεται ακόμα στο έδαφος για να παρακολουθεί εάν υπάρχουν θάμνοι που μπορεί να πυροδοτήσουν εστίες.

Ο Macaj είπε ότι το αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση των φλογών επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση άλλης εστίας θα επιστρέψει για να βοηθήσει.

Μετά από πέντε ημέρες, τα τουριστικά σκάφη μπορούν να κατευθυνθούν με ασφάλεια στο νησί, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν οι τουρίστες θα επιτρέπονται στο νησί αυτή τη στιγμή.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη. Euronews Albania

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου