Thursday, 28 March, 2024

Αλβανία: Οργή για τη δολοφονία του 25χρονου – Παραίτηση υπουργού

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας για τη δολοφονία ενός νεαρού άνδρα από αστυνομικό

καθώς αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσουν ένα πλήθος διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ένας 25χρονος άνδρας, που αναγνωρίστηκε από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ως ο Κλοντιάν Ράσια, σκοτώθηκε νωρίς την Τρίτη σε ένα περιστατικό υπερβολικής χρήσης βίας από έναν αστυνομικό, όπως το χαρακτήρισε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Η αστυνομία ανέφερε αρχικά ότι ο Ράσα δεν τήρησε εντολή να σταματήσει και ότι έφερε όπλο. Αλλά αργότερα οι αστυνομικές αρχές τόνισαν ότι ο νεαρός άνδρας ήταν άοπλος. Η δολοφονία πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες χθες Τετάρτη στις οποίες τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί.

“Αποφάσισα να παραιτηθώ αμετάκλητα από το πόστο του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας”, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λεσάι. “Προσπάθησα με όλες τις ενέργειές μου να αφήσω ένα ίχνος κανονικότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου”.

Ράμα: Δεκτή η παραίτηση – Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, καταδίκασε την ενέργεια του αστυνομικού, χαρακτηρίζοντας την πράξη του, παράφορη παραβίαση του νόμου. Ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και του κράτους. Το λόγο, είπε ο Ράμα στη συνέχεια, έχει τώρα η δικαιοσύνη.

Ανακοίνωσε ότι δέχτηκε την παραίτηση του υπουργού του, καθώς εκείνος, μετά τις δηλώσεις Ράμα, έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της παραίτησής του.

Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός επωφελήθηκε της ευκαιρίας να υπερασπιστεί το έργο της αστυνομίας και για να καταφερθεί κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, κατά τον Ράμα, βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις στο όνομα του αδικοχαμένου νεαρού για πολιτικά τους οφέλη.

Όπως είναι γνωστό, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε το γεγονός, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεση του νεαρού, ως αποκορύφωμα της υπέρμετρης χρήσης βίας κατά των πολιτών και ως ένδειξη αξιοποίησης της αστυνομίας σε όφελος της κυβερνητικής πολιτικής και συμφερόντων. Ωστόσο, στα Τίρανα συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αφορμή τη δολοφονία του 25χρονου. Το επίκεντρο των διαδηλώσεων έχει επικεντρωθεί έξω από το κτίριο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει τεθεί επί ποδός, ενώ έβγαλε στους δρόμους της πρωτεύουσας και θωρακισμένα οχήματα. Η βασική της μέριμνα επικεντρώνεται στην προστασία του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου