Saturday, 20 April, 2024

Ανόητος ο Τσίπρας!

Προσβολή από τον Β. Σόιμπλε

Ευθεία προσβολή της Ελλάδας από τον Β. Σόιμπλε (κάτι που συνηθίζει άλλωστε) καθώς αποκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό… ανόητο! Πρόκειται για ευθεία προσβολή με “μανδύα” αστεϊσμού, επιχειρώντας να δείξει τον Έλληνα πρωθυπουργό “μικρό” και “αφελή” μπροστά του, και μαζί με αυτόν την Ελλάδα μια μικρή και ανίσχυρη χώρα μπροστά στο… Δ’ Ράιχ, αντιγράφοντας την γνωτή ρήση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον.
Mια ολοφάνερη προκλητική στάση, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, είχε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κατά την στιγμή που αναφέρονταν στην εφαρμογή των συμφωνιών και απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό του είπε: «Είναι η εφαρμογή, ανόητε!». Στην υβριστική αυτή φράση δεν υπήρχε υποκείμενο αλλά μαζί του στη συζητηση ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός και όλοι κατάλαβαν ότι ήταν ο τελικός αποδέκτης. Ασχέτως από τις πολιτικές προτιμήσεις του οποιουδήποτε ψηφοφόρυ, στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού εκπροσωπείται ολόκληρη η χώρα και ο κάθε Έλληνας. Το πρόσωπο μπορείν να αλλάξει, όπως και άλλαξε τόσες φορές στο παρελθόν, ο θεσμός όμως παραμένει. Ο Β. Σόιμπλε ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον κ. Τσίπρα. Στην συνομιλία που είχαν μεταξύ τους για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα με υπευθυνότητα της Γερμανία ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “η χώρα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το βάρος που σηκώθηκε ήταν τεράστιο”. «Κόστισε 25% του ΑΕΠ και τεράστια διόγκωση της ανεργίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι “στη Γερμανία η ανεργία έπεσε”. Όπως είπε: «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταλάβουμε όλοι ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε ανάπτυξη.
Γι αυτό χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα αλλά και να χτιστεί πάλι το κράτος πρόνοιας». Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα της Ευρώπης και τόνισε ότι πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες.
«Μια επιχείρηση στην Ελλάδα δανείζεται με 7% και μια επιχείρηση σε χώρα του βορά με 1%. Πρέπει να βάλουμε κοινούς κανόνες στο φορολογικό και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη», τόνισε. Τότε έλαβε τον λόγο ο Β.Σόιμπλε και είπε: «Αν θέλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ισχυρή, τότε θα πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει» «Έχουμε συμφωνίες και συνθήκες για τις οικονομικές κρίσεις που όμως δεν τηρούνται» τόνισε ο κ. Σόιμπλε και μιλώντας ρητορικά είπε: «Είναι η εφαρμογή ανόητε»…
Μάλιστα όταν ο συντονιστής ρώτησε τον Β. Σόιμπλε για την επιμονή της Γερμανίας με το ΔΝΤ και την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός φάνηκε εκνευρισμένος, ενω έκοψε τη συζήτηση γρήγορα λέγοντας ότι αυτά τα έχει συζητήσει πολλές φορές.
«Δεν επιθυμούσα εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αλλά η κα Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο» τόνισε. Μάλιστα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διέκοψε τον συντονιστή λέγοντας ότι και αυτός θέλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι εμείς πιστεύαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, δεν σνομπάρουμε το Ταμείο. «Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Εύχομαι και ελπίζω η συνύπαρξη τριών θεσμών και οι διαφωνίες μεταξύ τους να μην αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις» τόνισε. Είπε ότι “δεν είναι ώρα για διάφορα… exits αλλά για περισσότερη Ευρώπη”. Αναφέρθηκε και στο προσφυγικό αανφέροντας ότι “Η Ελλάδα δεν είναι απρόθυμη απέναντι στην Frontex”, «Πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση. Την οικονομική που δεν έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη και την προσφυγική». ανέφερε Στο προσφυγικό, υπογράμμισε, αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή.
«Εχουμε απώλειες ζωών γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δυο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές», είπε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. Η θα το λύσουμε από κοινού ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte».
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ) τόνισε ότι πρέπει σε δυο μήνες να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, δεδομένου ότι την άνοιξη, οπότε θα αυξηθούν οι ροές, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη. «Δεν θέλω καν να απαντήσω πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις ροές είπε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη ένα κάστρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα προβληματικά συμβαίνουν λάθος σε περιοχές γύρω μας, θα καταλήξουν σε εμάς» τόνισε.
pronews.gr

Ανόητος ο Τσίπρας!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου