Saturday, 20 April, 2024

Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 10 Έλληνες από το Σουδάν

Απεγκλωβίστηκαν ακόμα δέκα Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, όλοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ ο απεγκλωβισμός τους αυτή τη φορά έγινε με τη βοήθεια της Ιταλίας.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Χαρτούμ ξεκίνησε χθες, Κυριακή 23/04, οπότε και οι πρώτοι οκτώ Έλληνες πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Γαλλίας, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών. Ήδη τα άτομα που απομακρύνθηκαν έφτασαν στο Τζιμπουτί. Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν». Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Δένδιας, θα εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι, για την ουσιαστική βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το εμπόλεμο Σουδάν ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 100, μαζί με τις οικογένειές τους. Το πρώτο σκέλος της επιχείρησης απομάκρυνσης των Ελλήνων που ζουν στο Σουδάν σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με απόλυτη μυστικότητα, με το υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να επιδεικνύουν ετοιμότητα και υψηλό συντονισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έλαβε χώρα μπαράζ επαφών ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τις συμμαχικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Σουδάν, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε «παράθυρο» ευκαιρίας για την εκκένωση των Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών και ιδίως των δύο τραυματιών οι οποίοι έχρηζαν άμεσης βοήθειας.

Στο τραπέζι τέθηκαν αρκετά σενάρια καθώς η κατάσταση στο Σουδάν είναι ρευστή και μεταβάλλεται διαρκώς, ενώ τα περιθώρια για συνεννόηση με τις αντιμαχόμενες πλευρές είναι περιορισμένα έως ανύπαρκτα. Αρχικώς εξετάστηκε η δυνατότητα μεταφοράς των ατόμων με οχήματα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ένα σενάριο το οποίο απορρίφθηκε εξαιτίας της αδυναμίας παροχής εγγυήσεων ασφαλείας, αλλά και της μεγάλης απόστασης, άνω των χιλίων χιλιομέτρων που έπρεπε να καλυφθεί.

Εξίσου επικίνδυνο κρίθηκε και το σενάριο μεταφοράς των ατόμων στο Πορτ Σουδάν για την απομάκρυνση τους με πλωτά μέσα και συγκεκριμένα με Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Η απόσταση και οι εχθροπραξίες σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά κυρίως τα αεροπορικά χτυπήματα δεν επέτρεπαν τη δημιουργία κονβόι αυτοκινήτων για τη μεταφορά τους στα ανατολικά. Έτσι, προκρίθηκε η εκκένωση από αέρος μέσω του Τζιμπουτί. Κατά τη διοργάνωση της επιχείρησης απεγκλωβισμού, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρισκόταν σε συντονισμό τόσο με την Ουάσιγκτον, μέσω των επαφών με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνη και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Παράλληλα, οι Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ συνομιλούσαν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και το Τζιμπουτί, ώστε να εξασφαλιστούν οι στρατιωτικές διευκολύνσεις και ο ασφαλής «διάδρομος» για τη μετακίνηση Ελλήνων και Κυπρίων του Σουδάν.

Με την κατάσταση στο Σουδάν και ιδίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, η λύση που προκρίθηκε ήταν η δημιουργία μιας «αλυσίδας» των δυτικών χωρών για τον απεγκλωβισμό του διπλωματικού προσωπικού και των πολιτών τους. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο που παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ και το ΓΕΕΘΑ, ήταν η σταδιακή μεταφορά Ελλήνων από το Σουδάν στο Τζιμπουτί με γαλλικά αεροπορικά μέσα και με τη συνδρομή της γαλλικής Πρεσβείας στο Χαρτούμ. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η μεταστάθμευση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, ενός C-130 και ενός C-27 σε αεροπορική βάση στη Νότια Αίγυπτο. Τα αεροπλάνα, στα οποία επιβαίνει ομάδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αλλά και ιατρικό προσωπικό και διπλωμάτες θα μεταβούν στη συνέχεια στο Τζιμπουτί, όταν συγκεντρωθεί ικανός αριθμός Ελλήνων, προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ακόμη δύο μεταγωγικά βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Στην «αλυσίδα» που στήθηκε με τη βοήθεια του Παρισιού συμμετέχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιβιβάζουν τους πολίτες τους στα γαλλικά Α400 και στη συνέχεια τους παραλαμβάνουν από το Τζιμπουτί, όπου έχει στηθεί μια πολυεθνική «βάση» αεροσκαφών για μεταφορά του άμαχου πληθυσμού. Άλλωστε, τις τελευταίες ώρες, ο εναέριος χώρος της αφρικανικής χώρας είναι γεμάτος από ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη, που μετασταθμεύουν προσωρινά στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.

Ο Νίκος Δένδιας πάντως, αναμένεται να θέσει επιτακτικά το θέμα της εκκένωσης των Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, η κατάσταση επί του εδάφους δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για κατάπαυση του πυρός.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου