Thursday, 25 April, 2024

Αυστρία, κορονοϊός, ένας χρόνος: Πόσο άλλαξαν οι καταστάσεις

Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώνεται την Τρίτη, από την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων (πρώτο lockdown)

στην Αυστρία, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.
Σήμερα 364 ημέρες μετά την έναρξή των περιοριστικών μέτρων τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα την τελευταία ημέρα χωρίς τους περιορισμούς που θα ίσχυαν τότε για πολλές εβδομάδες.
Στις 16 Μαρτίου 2020, το πρώτο “σκληρό lockdown” με περιορισμούς εξόδου, είχε ξεκινήσει στην Αυστρία με λιγότερες από 200 καταχωρημένες νέες μολύνσεις. Οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνον εάν έπρεπε να μεταβούν στην εργασία τους, να προμηθευτούν τρόφιμα κει είδη πρώτης ανάγκης, να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους ή να κάνουν περίπατο. Το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου, καθώς επίσης η εστίαση και ο πολιτισμός είχαν κλείσει εντελώς.
Μέχρι τις 27 Μαρτίου 2020, οι ημερήσιοι αριθμοί είχαν αυξηθεί σε πάνω από 1.000 περιπτώσεις, για να μειωθούν και πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στις 14 Απριλίου 2020, υπήρξαν οι πρώτες χαλαρώσεις για μικρά καταστήματα και καταστήματα υλικών οικοδομών και ένα μήνα αργότερα ήλθε “νέα κανονικότητα” με ανοίγματα, υπό προϋποθέσεις, για εστίαση και εκδηλώσεις.
Από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Ιουλίου, ο αριθμός των θετικών τεστ ανά ημέρα ήταν κάτω από 100, μερικές φορές μάλιστα ήταν σαφώς χαμηλότερα. Μετά τον Ιούλιο υπήρχαν αυξανόμενοι αριθμοί, για να έλθουν το φθινόπωρο και το χειμώνα τα σχετικά “ελαφρά” νέα lockdown, ακολουθούμενα πάλι από αυστηρότερα μέτρα, αλλά και με μεμονωμένες χαλαρώσεις και με την έναρξη μιας εκστρατείας μαζικών διαγνωστικών τεστ σε ολόκληρη τη χώρα.
Σήμερα, 364 ημέρες μετά την έναρξη του πρώτου lockdown στην Αυστρία, αναφέρθηκαν 1.896 θετικά τεστ μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο, ενώ στις 15 Μαρτίου του προηγούμενου έτους, περίπου 200 νέες λοιμώξεις και έως τότε τρεις θάνατοι χαρακτήριζαν την τελευταία ημέρα χωρίς περιορισμούς εξόδου.
Τώρα, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα έχουν δοκιμαστεί θετικά και σχεδόν 8.900 έχουν πεθάνει, και ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται ξανά, έχοντας, για παράδειγμα, προστεθεί από την προηγούμενη ημέρα 98 άνθρωποι που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με κορονοϊό.
Η κάλυψη κλινών με κρούσματα στα νοσοκομεία αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 237 σε συνολικά 1.759 σήμερα, που σημαίνει μία αύξηση περίπου 17 % μέσα σε επτά ημέρες, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 365 ασθενείς Covid τη Δευτέρα., κατά τέσσερις περισσότεροι από την Κυριακή και 33 περισσότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο αναφέρθηκαν 19 νέοι θάνατοι σε σχέση με το SARS-CoV-2 και 160 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κορονοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί στη χώρα 495.464 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 459.288 από αυτά έχουν αποθεραπευθεί.
Σήμερα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 27.284, οι 1.896 νέες λοιμώξεις σημαίνουν τη δεύτερη υψηλότερη τιμή για Δευτέρα από την αρχή της φετινής χρονιάς, ενώ η επίπτωση επτά ημερών-κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους- ανέρχεται σε 208.
ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου