Thursday, 28 March, 2024

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μετά το σκάνδαλο περί διαφθοράς

Την παραίτησή του ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο

εισαγγελικής έρευνας ως ύποπτος για αδικήματα διαφθοράς.
Ο Κουρτς δήλωσε σε ανακοίνωση που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι προτείνει τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, έναν διπλωμάτη καριέρας, ως διάδοχό του. Ο Κουρτς σκοπεύει να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αξίωναν τις προηγούμενες μέρες την παραίτησή του από την καγκελαρία. Τον πρώην καγκελάριο βαρύνουν υποψίες ότι στο παρελθόν χρησιμοποίησε δημόσια κονδύλια για να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από ΜΜΕ. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα, μεταξύ του 2016 και του 2018, «πόροι του υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον».

Την περίοδο εκείνη ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν ήταν καγκελάριος, ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με την εισαγγελία, δημοσιεύονταν εγκωμιαστικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για τον κ. Κουρτς σε αντάλλαγμα για την αγορά διαφημιστικού χώρου από το υπουργείο Οικονομικών, που βρισκόταν την εποχή στα χέρια των συντηρητικών. Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Η έρευνα αφορά διάφορα ποινικά αδικήματα από μέρους του κ. Κουρτς και άλλων εννέα υπόπτων, καθώς και τριών οργανισμών. Έγιναν έφοδοι την Τετάρτη, μεταξύ άλλων στην έδρα του μείζονος κόμματος της συμπολίτευσης, του ÖVP, και στην καγκελαρία.
Ο 35χρονος Κουρτς μέχρι χθες έκανε λόγο για εντελώς «κατασκευασμένες» κατηγορίες, λέγοντας μάλιστα πως «προφανώς» θα παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης.
Ο κ. Κουρτς αντιμετωπίζει ήδη έρευνα για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς, πάντως δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ως αυτό το στάδιο.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που έγινε μέλος της κυβέρνησης πριν από δέκα χρόνια, προτού κατόπιν ονομαστεί υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε για πρώτη φορά καγκελάριος τον Δεκέμβριο του 2017.
Αλλά η κυβερνητική συμμαχία του με το κόμμα της άκρας δεξιάς FPÖ είχε άδοξο τέλος λόγω σκανδάλου διαφθοράς το οποίο ξέσπασε τον Μάιο του 2019, το λεγόμενο Ibizagate.
Επανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2020, αυτή τη φορά με τους Πράσινους στο πλευρό του. Αλλά ο συνασπισμός αυτός έχει τεθεί επανειλημμένα εν αμφιβόλω εξαιτίας άλλων υποθέσεων δικαστικής φύσης και χαωδών διαφορών απόψεων, ιδίως στο ζήτημα των προσφύγων, αλλά όχι μόνο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου