Friday, 29 March, 2024

Αυστραλία: Αθώα η μητέρα που είχε καταδικαστεί για τον θάνατο των 4 παιδιών της

Η «Μήδεια της Αυστραλίας» αφέθηκε ελεύθερη, αφού έμεινε 20 χρόνια στην φυλακή. Η γυναίκα που καταδικάστηκε

για τις δολοφονίες των τεσσάρων παιδιών της, μπορεί και να μην ήταν ένοχη, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που προέκυψαν.

Η Κάθλιν Φόλμπιγκ κάποτε θεωρήθηκε ως η «χειρότερη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος της Αυστραλίας». Σήμερα έλαβε χάρη, γιατί νεότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι δεν σκότωσε τα τέσσερα παιδιά της. Η ηλικίας 55 ετών Αυστραλή, από την πρώτη στιγμή υποστήριζε ότι δεν ήταν ένοχη για τους θανάτους των παιδιών της Κάλεμπ, Πάτρικ, Σάρα και Λάουρα.  Αλλά σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε για την υπόθεσή της, επιστήμονες κατέθεσαν ότι πιστεύουν ότι μπορεί τα 4 παιδιά να έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια. Η υπόθεση της 55χρονης έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες της Αυστραλίας.

Η Κάθλιν Φόλμπιγκ φυλακίστηκε το 2003 για τους θανάτους των παιδιών της. Κάθε παιδί πέθανε ξαφνικά μεταξύ 1989 και 1999, σε ηλικία μεταξύ 19 ημερών και 19 μηνών, με τους εισαγγελείς στη δίκη της να ισχυρίζονται ότι τα είχε πνίξει.  Προηγούμενες προσφυγές που είχε κάνει η καταδικασμένη μητέρα, αλλά και μια ξεχωριστή έρευνα του 2019 για την υπόθεση δεν βρήκαν λόγους που να θεμελιώνουν εύλογη αμφιβολία για τις κατηγορίες και έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα σε έμμεσες αποδείξεις στην αρχική δίκη της γυναίκας.

Αλλά στη νέα έρευνα, με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή Τομ Μπάτχερστ, οι εισαγγελείς αποδέχθηκαν ότι η έρευνα που είχε γίνει στο παρελθόν για την υπόθεση και αφορούσε τις γονιδιακές μεταλλάξεις είχε αλλάξει την κατανόησή τους για τους θανάτους των παιδιών.  Τη Δευτέρα, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάικλ Ντάλεϊ είπε ότι ο δικαστής Μπάτχερστ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε εύλογη αμφιβολία για το κατά πόσο ότι η Κάθλιν Φόλμπιγκ ήταν ένοχη.

Κατόπιν αυτού, ο κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας, υπέγραψε χάρη για την καταδικασμένη μητέρα και έδωσε εντολή να αφεθεί αμέσως ελεύθερη. «Ήταν μια δοκιμασία 20 ετών για εκείνη… Της εύχομαι ειρήνη», είπε ο εισαγγελέας Ντάλεϊ , προσθέτοντας ότι οι σκέψεις του ήταν επίσης με τον πατέρα των παιδιών, Κρεγκ Φόμπλιγκ. Στην τελευταία έρευνα, οι δικηγόροι του Κρεγκ Φόμπλιγκ επεσήμαναν το «θεμελιωδώς απίθανο» τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας να πεθαίνουν από φυσικά αίτια κάτω των δύο ετών.

Εάν οι καταδίκες της ανατραπούν, θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει αγωγή στην κυβέρνηση ζητώντας αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου