Friday, 29 March, 2024

Αυστραλία: «Πόσα θύματα»; Χιλιάδες γυναίκες στους δρόμους για τη σεξουαλική βία

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας

για να καταγγείλουν τη σεξουαλική βία και να ζητήσουν ισότητα αλλά και δικαιοσύνη για τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων. Η εκστρατεία #March4Justice (Πορεία για τη Δικαιοσύνη) ξεκίνησε έπειτα από μια σειρά καταγγελιών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.

Οι διαδηλώτριες φορούσαν μαύρα ρούχα για να καταδείξουν “τη δύναμη και το πένθος τους”, ενώ κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως “Σπάστε τη σιωπή. Σταματήστε τη βία”, “Πόσα θύματα γνωρίζετε;” και “ΤΗΝ πιστεύω”, ενώ φώναζαν “Δεν θα σιωπήσουμε”.

Στη Μελβούρνη οι διαδηλώτριες κρατούσαν ένα τεράστιο πανό στο οποίο είχαν γράψει τα ονόματα όλων των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας στην Αυστραλία από το 2008, ενώ οι συγκεντρωμένες έξω από το κοινοβούλιο παρέδωσαν δύο αιτήσεις με τις οποίες ζητούσαν να υπάρξει αλλαγή.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτριών αρνήθηκε να έχει ιδιωτική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, ενώ επικεφαλής μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

“Ήρθαμε στον κήπο του”, δήλωσε η Τζανίν Χέντρι, μια από τις διοργανώτριες των κινητοποιήσεων που βρισκόταν έξω από το κοινοβούλιο. “Είμαστε 200 μέτρα από το γραφείο του και δεν είναι σωστό να συναντηθούμε πίσω από κλειστές πόρτες, κυρίως όταν μιλάμε για τη σεξουαλική κακοποίηση που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες”, εξήγησε. Εκπρόσωπος του Μόρισον δήλωσε ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός έχει προτείνει στις διαδηλώτριες να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους ιδιωτικά, μια πρόταση που εξακολουθεί να ισχύει, και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Μεταξύ των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες είναι και ένα που αφορά τον γενικό εισαγγελέα Κρίστιαν Πόρτερ, τον βασικό νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης, τον οποίο μία γυναίκα, πρώην συμμαθήτριά του, κατηγόρησε ότι τη βίασε το 1988 όταν εκείνη ήταν 16 ετών. Η γυναίκα αυτή πέθανε πέρυσι. Σήμερα ο Πόρτερ αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές και υπάβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, το πρώτο που αναφέρθηκε στην υπόθεση. Το ABC δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του πολιτικού που κατηγορούνταν για βιασμό, όμως ο Πόρτερ εκτίμησε ότι “ήταν εύκολο να ταυτοποιηθεί” και κατήγγειλε “μια μιντιακή δίκη”.

Άλλος ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος του Φιλελεύθερου Κόμματος του Μόρισον έχει κατηγορηθεί από αρκετές γυναίκες για βιασμό ή σεξουαλικές επιθέσεις. Ο άνδρας αυτός δεν έχει κατονομαστεί ούτε έχει σχολιάσει δημοσίως τις καταγγελίες.

Όλα ξεκίνησαν μετά τις καταγγελίες τον προηγούμενο μήνα της πρώην εργαζόμενης στην κυβέρνηση Μπρίτανι Χίγκινς, η οποία αποκάλυψε ότι το 2019 βιάστηκε από έναν συνάδελφό της στο γραφείο που διατηρεί στη βουλή η Λίντα Ρέινολντς, η οποία τότε ήταν υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας και πλέον είναι υπουργός Άμυνας. Η Ρέινολντς, η οποία όπως και ο Πόρτερ βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, ζήτησε συγγνώμη την Παρασκευή και δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Χίγκινς να της δοθεί οικονομική αποζημίωση. “Μαζί μπορούμε να φέρουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν νόημα στην εργασιακή κουλτούρα μέσα στο κοινοβούλιο και, ελπίζω, σε κάθε χώρο εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη γενιά γυναικών θα μπορέσει να ζήσει σε μια πιο ασφαλή και δίκαιη Αυστραλία”, τόνισε η Χίγκινς απευθυνόμενη στις γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμπέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου