Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αφγανιστάν: Συντρίμμια παντού και 1000 νεκροί

Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών στο Αφγανιστάν για να μπορέσουν να βγάλουν ζωντανούς όσους μπορούν από τα συντρίμμια που άφησαν οι σεισμοί των 5,9 και 5,4 Ρίχτερ στα σύνορα με το Πακιστάν.

Οι αρχές αγωνίζονται σήμερα να φτάσουν σε απομακρυσμένη περιοχή του Αφγανιστάν. αλλά το ανεπαρκές δίκτυο επικοινωνιών και η έλλειψη κατάλληλου οδικού δικτύου εμποδίζουν τις προσπάθειές τους, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο σεισμός 5,9 βαθμών σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Τετάρτης σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Καμπούλ σε ορεινή και άνυδρη περιοχή, στην οποία βρίσκονται μικροί οικισμοί κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

“Δεν μπορούμε να φτάσουμε στην περιοχή, τα δίκτυα είναι τόσο ανεπαρκή, προσπαθούμε να λάβουμε ενημερώσεις”, δήλωσε στο Reuters αναφερόμενος στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών ο Μοχάμαντ Ισμαήλ Μουαουίγια, o εκπρόσωπος του πλέον υψηλόβαθμου στρατιωτικού διοικητή των Ταλιμπάν στην επαρχία Πάκτικα, η οποία είναι αυτή που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό. Οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 1.000, πρόσθεσε, και οι τραυματίες σε περίπου 1.500, ενώ περισσότερα από 3.000 σπίτια έχουν καταστραφεί.

Περίπου 600 άνθρωποι διασώθηκαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ σε διάφορες περιοχές που επλήγησαν, πρόσθεσε.

Διαλύθηκαν περιοχές

Η πόλη Γκαγιάν, που βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, υπέστη σημαντικές ζημιές και τα περισσότερα από τα χωμάτινα κτίριά της υπέστησαν ζημιές ή κατέρρευσαν τελείως, σύμφωνα με ομάδα του Reuters. Η πόλη ήταν γεμάτη με στρατιώτες Ταλιμπάν και ασθενοφόρα καθώς ελικόπτερο με προμήθειες προσγειωνόταν εκεί κοντά, σηκώνοντας σύννεφα σκόνης. Περίπου 300 άνθρωποι περίμεναν καθισμένοι στο έδαφος να προμηθευτούν βοήθεια.

Περιορισμένες είναι οι ακριβείς πληροφορίες που έρχονται από τα απομακρυσμένα ορεινά χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό. Σεισμική δραστηριότητα υπάρχει σε μεγάλα τμήματα της νότιας Ασίας, όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική. Το 2015 σεισμός σε απομακρυσμένες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος του Αφγανιστάν στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα αυτή και κοντινές περιοχές στο βόρειο Πακιστάν.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η Νότια Κορέα προγραμματίζει να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια 1 εκατομμυρίου δολαρίων στα θύματα του σεισμού στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σεούλ.

Την απαιτούμενη βοήθεια στους πληγέντες από τον σεισμό στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε παράλληλα ότι σχεδιάζει να παράσχει και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σέιτζι Κιχάρα δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση συντονίζει τις κινήσεις της για να “παράσχει απαιτούμενη βοήθεια άμεσα”, όπως και για την αποτίμηση της κατάστασης για την κατανόηση των τοπικών αναγκών.

newsit.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου