Thursday, 25 April, 2024

Αφγανιστάν: 14 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με τον λιμό

Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και οι συγκρούσεις δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που βιώνουν οι Αφγανοί, καθώς

ένας στους τρεις βρίσκεται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στο Αφγανιστάν Μέρι-Έλεν Μακγκρόαρτι «Η κατάσταση είναι καταστροφική. Οι τελευταίες αναλύσεις δείχνουν πως 14 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό ή οξύ κίνδυνο λιμού, πρόκειται για έναν στους τρεις. Και δύο εκατομμύρια παιδιά είναι αντιμέτωπα με τον κίνδυνο του υποσιτισμού».
Όπως εξήγησε η αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, «υπάρχει μείωση 40% στη συγκομιδή σίτου, αποτέλεσμα ενός από τους πιο ξηρούς χειμώνες των 30 τελευταίων ετών. Είχαμε πολύ λίγο χιόνι φέτος στην Καμπούλ», συνεπώς το νερό ήταν πολύ λίγο όταν το χιόνι έλιωσε, πρόσθεσε, κάνοντας επίσης λόγο για «καταστροφικό αντίκτυπο στα ζώα κτηνοτροφίας».
Η κατάσταση από τη σύγκρουση στη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν επιδεινώνεται καθώς, όπως είπε, οι «αγρότες δεν μπορούν να κάνουν συγκομιδή» και «έχουν διαφύγει από τα σπίτια τους», ενώ τα «περιβόλια είναι κατεστραμμένα».
Ο συνδυασμένος αντίκτυπος της σύγκρουσης και της ξηρασίας, όπως είπε η αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού προκάλεσε πληθωρισμό στις τιμές των βασικών τροφίμων: το σιτάρι είναι πλέον 24% πιο ακριβό αυτή τη στιγμή από το μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

avgi.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου