Wednesday, 17 April, 2024

Αϊτή: Ιερείς βουντού προετοιμάζουν ναούς και θεραπείες!

Αϊτή: Ιερείς βουντού προετοιμάζουν ναούς και θεραπείες για τους ασθενείς του κορωνοϊού Ίσως o κορωνοϊός να είναι ένα μήνυμα για την ανθρωπότητα λένε οι ιερείς βουντού 

Οι αρχηγοί των τελετών βουντού στην Αϊτής έχουν εκπαιδεύσει τους ιερείς της θρησκείας της Αφρο Καραϊβικής κοινότητας να δημιουργήσουν μια μυστική θεραπεία για τον κορωνοϊό καθώς προετοιμάζουν τους ιερούς θαλάμους μύησης των ναών τους για να δεχτούν ασθενείς. Στην Αϊτή, όπου οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι σπάνιες και πολύ δαπανηρές για πολλούς, οι κάτοικοι συχνά βασίζονται στις φυτικές θεραπείες και τις τελετουργικές πρακτικές του ιερέα «Χούνγκαν» ή της ιέρειας «Μάμπο». Ντυμένος με περιδέραια από πολύχρωμες χάντρες, ο «Ati» ή ο ανώτατος ηγέτης των τελετών βουντού της Αϊτής, Carl Henri Desmornes είπε σε συνέντευξή του από το Port-au-Prince ότι γνώριζε πως θα υπήρχε κατακλυσμός ασθενών στους ναούς τους. Ενώ ο ιός έφτασε αργά στη φτωχότερη χώρα της Αμερικής, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί φτάνοντας στα 865, ενώ την ίδια ώρα στις κοινότητες αυξάνονται οι αναφορές για έναν μυστηριώδη «πυρετό».

«Οι ασκούμενοι των βουντού, οι Χούνγκαν και οι Μάμπος, έχουν την ευθύνη να φροντίζουν την ευημερία του πληθυσμού», δήλωσε ο 60χρονος Desmornes. «Έχουν λάβει τις εξουσίες και τις γνώσεις που πρέπει να εφαρμόσουν.» προσθέτει στο Reuters. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 11 εκατομμύρια ανθρώπους της Αϊτής πιστεύεται ότι ασκούν βουντού, μια θρησκεία που έφεραν από τη Δυτική Αφρική, πριν από αιώνες, σκλάβοι και την ασκούσαν λαθραία υπό την γαλλική αποικιακή κυριαρχία. Από τότε που επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Αϊτή στα μέσα Μαρτίου, οι ιερείς βουντού σερβίρουν τσάι με συστατικά όπως το μαρόγκα, ο ευκάλυπτος, το τζίντζερ και το μέλι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. «Ζούμε σε μια χώρα όπου το σύστημα υγείας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην πρόκληση της πανδημίας, οπότε στηριζόμαστε σε φυσικές θεραπείες», δήλωσε η Μάμπο Lamercie Charles, καθώς έφτιαχνε το φίλτρο. «Θεωρώ ότι ο ναός μου είναι κλινική».

Ο αναπληρωτής ηγέτης των βουντού, Euvonie Georges Auguste, δήλωσε ότι η κοινότητα, εμπνευσμένη από το «Loas» (πνεύματα), έχει επίσης δώσει τη συνταγή για ένα φίλτρο, για τα συμπτώματα COVID-19. Την παρασκευή του την έμαθαν στους ιερείς. Η κοινότητα είχε εντοπίσει 1.000 ναούς βουντού που είχαν ένα «Τζέβο», δηλαδή έναν ιερό θάλαμο που χρησιμοποιείται για τελετές μύησης, ξεχωριστό από τους θαλάμους λατρείας και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απομόνωση έως και 15 ασθενών τη φορά, είπε. Ωστόσο, ο Auguste δεν δίστασε να επικρίνει και τον Πρόεδρο Jovenel Moise, για τον οποίο είπε ότι ήταν ντροπή να τονίσει τη σπουδαιότητα της αυτοαποκαλούμενης «φυτικής» θεραπείας της Μαδαγασκάρης για τον COVID-19 και όχι τις θεραπείες βουντού της Αϊτής. «Αυτή η στάση δείχνει ότι είναι θύμα του συστήματος που εξακολουθεί να φέρει τα σημάδια της δουλείας», είπε. 

Οι πιστοί των βουντού ταυτίζονται στενά με τον αγώνα της Αϊτής για ανεξαρτησία, αλλά έχουν εργαστεί σκληρά για νομιμότητα. Κέρδισε την αναγνώριση ως επίσημη θρησκεία το 2003 υπό τον Πρόεδρο Jean-Bertrand Aristide. Οι ασκούμενοι στο βουντού της Αϊτής στο παρελθόν έχουν επικρίνει τον Moise για την επίκληση στον Χριστιανισμό και όχι στα πνεύματα του Βουντού. Σύμφωνα με τους ιερείς των βουντού, πολλές είναι οι φορές που στο Χόλιγουντ και τη μυθοπλασία το βουντού έχει παρερμηνευθεί ως λατρεία μαύρης μαγείας. Αυτό έχει οδηγήσει στον στιγματισμό της θρησκείας. Μερικοί ευαγγελιστές ιεροκήρυκες δε, κατηγόρησαν το βουντού για τον σεισμό του 2010, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που λίντσαραν τουλάχιστον 45 χόγκαν και μαμπός, κατηγορώντας τους για την επακόλουθη επιδημία χολέρας με τα ξόρκια τους.

Οι ιερείς του Βουντού εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για να καταστήσουν σαφές ότι δεν είναι υπεύθυνοι για τον κορωνοϊό και είναι έτοιμοι να τον πολεμήσουν. Ωστόσο, ο Desmornes είπε ότι ίσως η πανδημία έφερε ένα μήνυμα για τον κόσμο, μια διαφορά μεταξύ του βουντού και της δυτικής ιατρικής είναι ότι αναζητά το νόημα στην ασθένεια. Ίσως ήταν ένα προειδοποιητικό σημάδι, είπε ο Desmornes, ότι οι άνθρωποι ενδεχομένως να είναι ένας ιός για άλλα όντα στη γη. «Η ελπίδα μου είναι ότι μετά την πανδημία, αντί να μεταμορφώνουμε ό, τι αγγίζουμε, αντί να μεταμορφώνουμε τη φύση, να κοιτάζουμε στο εσωτερικό και να ζούμε σε αρμονία», είπε.

Με πληροφορίες του Reuters-lifo.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου