Thursday, 28 March, 2024

Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιατί δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι από τους λίγους μονάρχες που έχουν ταξιδέψει τόσο πολύ, καθώς
έχει επισκεφθεί 116 χώρες σε επίσημα ταξίδια ως βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας, αλλά δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Έχει βρεθεί ακόμη και στο μικροσκοπικό νησί στον Ειρηνικό Τουβαλού, στη Ρωσία, στην Κίνα, τη Χιλή, την Γκάνα, την Αυστραλία και περίπου σε κάθε χώρα στο μεταξύ. Ο αείμνηστος σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος ήταν “πρίγκιπας της Ελλάδος”, τονίζει ο ιστορικός Ούγκο Βίκερς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσα παράλειψη.

Όπως πιστεύει, σύμφωνα με το BBC, η αιτία για την οποία η βασίλισσα δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα βασίζεται στην ταραχώδη ιστορία της μοναρχίας στη χώρα, κάτι που επηρέασε άμεσα την οικογένεια του Φίλιππου. “Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν αγαπά την Ελλάδα, επειδή δίκασαν τον πατέρα του πρίγκιπα Ανδρέα και μπορεί και να τον εκτελούσαν” εξηγεί ο Βίκερς. “Το 1922 έπρεπε όλοι να φύγουν” προσθέτει. Ο Φίλιππος ήταν μωρό εκείνη την εποχή και επέστρεψε σπάνιες φορές στη χώρα. Ωστόσο, δεν είναι παντελώς αλήθεια ότι η βασίλισσα δεν έχει έρθει στην Ελλάδα ποτέ. Είχε επισκεφθεί τη χώρα έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, ξαδέλφου του πρίγκιπα Φίλιππου, το 1950 αλλά αυτό ήταν προτού γίνει βασίλισσα.

Το 1963 επίσης ο βασιλιάς Παύλος είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία αλλά ήταν αρκετά αμφιλεγόμενη, καθώς στην Ελλάδα υπήρχε μεγάλος αριθμός πολιτικών κρατουμένων. Σύντομα μετά την επίσκεψη ο Παύλος πέθανε, και ο διάδοχός του βασιλιάς Κωνσταντίνος, πρώτος ξάδελφος του πρίγκιπα Φίλιππου, εκδιώχθηκε με την κατάργηση της μοναρχίας το 1973. Ζούσε στο Λονδίνο θεωρώντας τον εαυτό του βασιλιάς και έχει στενή σχέση με τη βασίλισσα σύμφωνα με τον Μάικλ Μπίνιον, ειδικό διεθνών σχέσεων στην εφημερίδα “The Times”. Όλα αυτά έχουν κάνει τα πράγματα δύσκολα, σύμφωνα με τον Βίκερς ο οποίος εκτιμά ότι η βασίλισσα ενδεχομένως να μην έχει δεχθεί ποτέ επίσημη πρόσκληση από ον Έλληνα πρόεδρο για να επισκεφθεί τη χώρα. Ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε επιστρέψει στην Αθήνα να επισκεφθεί τη μητέρα του προτού εκείνη μετακομίσει στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1960, αλλά είχε πάει μόνος του, τονίζει ο Βίκερς.

Πηγή: BBC

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου