Thursday, 25 April, 2024

Βελιγράδι: Στους 10 οι νεκροί. Επτά τραυματίες από τον ένοπλο 14χρονο

Τρόμος και πανικός επικράτησε σε σχολείο στο Βελιγράδι όταν 14χρονος μαθητής άνοιξε πυρ και σκότωσε οκτώ παιδι 

τον φύλακα του κτιρίου και μια δασκάλα που υπέκυψε στα τραύματά της αργότερα στο νοσοκομείο.

Μαθήτρια που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της ένοπλης επίθεσης, δήλωσε ότι ήταν στην ίδια τάξη με τον ύποπτο.

«Ήταν ένα ήσυχο παιδί, έμοιαζε καλός, είχε καλούς βαθμούς αλλά δεν ξέραμε πολλά γι αυτόν. Δεν ήταν και πολύ ανοιχτός με όλους. Σίγουρα δεν περίμενα αυτό που συνέβη», δήλωσε το κορίτσι όπως μεταδίδει το Sky News. Περιγράφοντας τι συνέβη ανέφερε πως καθώς κατέβαινε τις σκάλες για να πάει στο μάθημα της γυμναστικής, άκουσε τους πυροβολισμούς.

«Ήταν συνεχείς, δεν ήταν ένας πυροβολισμός τη φορά, ήταν συνεχείς πυροβολισμοί». «Δεν ήξερα τι συμβαίνει, λάβαμε κάποια μηνύματα στο τηλέφωνο κάποια παιδιά από δεν απαντούσαν και φοβόμασταν στ’ αλήθεια».

Η Άστριντ Μερλίνι, μητέρα μαθήτριας που βρισκόταν στο σχολείο την ώρα της επίθεσης είπε πως το παιδί της είναι σε κατάσταση σοκ.

«Το παιδί μου σώθηκε, δεν μπορείτε να φανταστείτε… Είδε έναν άνδρα να πέφτει κάτω, πυροβολισμούς, έτρεχε να φύγει, νόμιζε πως το αγόρι με το όπλο θα την κυνηγούσε». Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι η κόρη του ήταν στην σχολική αίθουσα όπου ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. «Κατάφερε να ξεφύγει. (Το αγόρι) πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα και μετά ξεκίνησε να πυροβολεί δεξιά και αριστερά», είπε στο δίκτυο N1.

«Είδα έναν φύλακα να είναι πεσμένος κάτω από ένα τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίματα στα ρούχα τους. Είπαν πως (ο δράστης ήταν ένας ήσυχος και καλός μαθητής. Πρόσφατα ήρθε στην τάξη τους».

Ένα άλλο κορίτσι δήλωσε στο TV RTS: «Είδα παιδιά να τρέχουν να φύγουν από το σχολείο ουρλιάζοντας. Έφτασαν γονείς σε πανικό. Μετά άκουσα τρεις πυροβολισμούς». Οι ένοπλες επιθέσεις είναι σχετικά σπάνιες στη Σερβία, μια χώρα με ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους σχετικά με την οπλοκατοχή.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα δυτικά Βαλκάνια κυκλοφορούν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα μετά τους πολέμους και τις αναταραχές κατά τη δεκαετία του ’90.

Γιος γνωστού γιατρού του Βελιγραδίου είναι ο 14χρονος δράστης του μακελειού σε δημοτικό σχολείο της σερβικής πρωτεύουσας. Ο 14χρονος Κόστα Κετσμάνοβιτς είναι ο δολοφόνος που σκόρπισε τον θάνατο στη συνοικία Βρατσάρ του Βελιγραδίου, στο Δημοτικό Σχολείο «Vladislav Ribnikar». Πρόκειται για τον γιο ενός ευυπόληπτου μέλους της κοινωνίας της σερβικής πρωτεύουσας, καθώς ο Βλαντίμιρ Κετσμάνοβιτς είναι γνωστός ακτινολόγος.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια ο γιατρός Kecmanovic εργαζόταν στο Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Παθήσεων στο Dedinje. Ο Kecmanovic προέρχεται από μια γνωστή οικογένεια του Βελιγραδίου. Ο 14χρονος είναι γιος του Κετσμάνοβιτς από τον πρώτο του γάμο.

Ήταν σε πάρτι με τους συμμαθητές του την προηγούμενη μέρα

Ο 14χρονος σύμφωνα με τους συμμαθητές του, δεν είχε επιδείξει κάποια επιθετική συμπεριφορά και το ανατριχιαστικό της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι χθες το απόγευμα (2/5) ο Κετσμάνοβιτς βρισκόταν σε πάρτι γενεθλίων συμμαθητή του!

Οι μαθητές που βρίσκονταν στο ίδιο πάρτι γενεθλίων υποστήριξαν σύμφωνα με την Novosti ότι ο δράστης του μακελειού στο πάρτι συμπεριφερόταν αρκετά φυσιολογικά, δηλαδή κανονικά όπως όλοι οι παρευρισκόμενοι και δεν παρατήρησαν τίποτα πάνω του που να τους κίνησε την υποψία ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Σήμερα το πρωί όταν ήρθε στο σχολείο, άρχισε αμέσως να πυροβολεί όποιον έβρισκε μπροστά του κι επικράτησε χάος» λένε οι συμμαθητές του, που πολλοί εξ αυτών τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν πηδώντας από τα παράθυρα.

Τα όπλα ήταν του πατέρα του και ήταν δηλωμένα. Είχε τσάντα με μολότοφ

Ο πατέρας του αγοριού που πυροβόλησε έχει καταχωρημένα δύο όπλα. Ενα από τα όπλα ήταν 9άρι πιστόλι και το άλλο ένα Zastava CZ 99 που παίρνει 17 σφαίρες στην θαλάμη και μία στην κάννη! Παράλληλα, βρέθηκε ένα σακίδιο που περιείχε τρεις βόμβες μολότοφ. Ο Κ.Κ. φέρεται να άφησε το σακίδιό του στην αίθουσα της Ιστορίας, όπου και πυροβόλησε τα περισσότερα από τα θύματά του. Ο νεαρός μακελάρης κρυβόταν στην αυλή του σχολείου μετά το συμβάν, όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Ο νεαρός που διέπραξε την αιματοχυσία στο δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι, δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη. Τον έβγαλαν με χειροπέδες και ένα σακάκι στο κεφάλι, ώστε να καλυφθεί το πρόσωπό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί του είπαν να αφήσει τα όπλα, να βάλει τα χέρια του στο κεφάλι και να ξαπλώσει στο πάτωμα. Το έκανε χωρίς αντίσταση.

Στη συνέχεια, φέρεται να είπε: «Πυροβόλησα γιατί είμαι ψυχοπαθής».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου