Thursday, 28 March, 2024

Β. Πούτιν για τους ισχυρισμούς του Γάλλου προέδρου περί τυπώματος δραχμών στην Ρωσία: «Μέγας ψεύτης ο Φ. Ολάντ»

Ψεύτη βγάζει τον Φ. Ολάντ ο Β. Πούτιν καθώς μετά την ελληνική κυβέρνηση και το Κρεμλίνο διαψεύδει

τα όσα αναφέρονται σε βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ που κυκλοφόρησε την Πέμπτη στη Γαλλία και στο οποίο ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει σε δυο δημοσιογράφους της Le Monde ένα υποτιθέμενο «ανέκδοτο περιστατικό» σύμφωνα με το οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον ενημέρωσε για το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους του Κρεμλίνου  «ανώτατες πηγές πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πουτιν διαψεύδουν σε όλους τους τόνους ότι ειπώθηκε τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά». Τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας διαψεύδουν και οι μεταφραστές αλλά και όσοι ήταν παρόντες στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, τόσο στις συναντήσεις τους όσο και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους.

Όλοι τους αναφέρουν ότι δεν τέθηκε αίτημα για τύπωμα δραχμής, που θα σήμαινε την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέσα στην ημέρα να υπάρξει και ανακοίνωση για το θέμα από το Κρεμλίνο. Την ίδια στιγμή, η γαλλική πλευρά τηρεί… σιγή ιχθύος και δεν έχει σχολιάσει το παραμικρό. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το βιβλίο έκρυβε σκοπιμότητες. Και να χτυπήσει την ελληνική κυβέρνηση αλλά και να εκδικηθεί τον Ρώσο πρόεδρο που ήταν να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο για το ζήτημα της Συρίας. Eν ολ΄γοις δεν είναι τυχαίο ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε την επόμενη ημέρα.

Τι έγινε χθες:

Το βιβλίο με τίτλο «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» αποτελεί το αποτέλεσμα των εκμυστηρεύσεων του Φρανσουά Ολάντ στους δημοσιογράφους της Le Monde Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ. Και φυσικά ανάμεσα σ’ όλα τ’ άλλα κάνει αναφορά και στην Ελλάδα και ειδική αναφορά για δραχμές και Grexit. Ήταν βράδυ 9ης Ιουλίου 2015. Έχουν περάσει τέσσερις μέρες από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και ο Φρανσουά Ολάντ συναντά τους Λομ και Νταβέ. Μιλώντας μαζί τους, φάνηκε πως ήταν διατεθειμένος να γίνει αποκαλυπτικός. Και όπως γράφουν, τους διηγήθηκε και ένα «εντυπωσιακό ανέκδοτο επεισόδιο». «Μας είπε ότι τρεις ημέρες πριν, στις 6 Ιουλίου, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε και κέρδισε ο Τσίπρας, τον πήρε “μυστηριωδώς” τηλέφωνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με ύφος συνωμοτικό ο Ολάντ μας μεταφέρει τη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Πούτιν: “Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας…”

 

“Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου”, απαντάει με ενδιαφέρον ο Ολάντ. “Η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτική μηχανή για να το κάνουν”, δηλώνει ο Πούτιν.

Αυτό εκλαμβάνεται ως απόδειξη ότι η ελληνική ηγεσία εκείνη τη στιγμή αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να βγει από την Ευρώπη και άρα να επανασυνδεθεί με το ιστορικό της νόμισμα. “Τι τους απάντησες;” ρωτάει ο Ολάντ. “Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις;” ρωτάει ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Πούτιν είπε στον Ολάντ πως «ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτό που επιθυμούμε» και εκεί τελείωσε η συνομιλία τους. Οι δύο δημοσιογράφοι καταγράφουν επίσης την εκτίμηση του Ολάντ ότι το τηλεφώνημα ήταν περίεργο, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν κάνει τίποτα στην τύχη. «Αναρωτήθηκα γιατί να μου το πει αυτό», είπε ο Ολάντ. «Ίσως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο και, κατά δεύτερον, για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα– ότι, κατά την άποψή του, ήταν ένα ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε». Ο πρόεδρος Ολάντ, μάλιστα, εμφανίζεται σίγουρος ότι, αν ο Πούτιν έκανε αυτό το εντυπωσιακό διάβημα σε εκείνον, «ήταν με καλή πρόθεση». Άμεσα η “βόμβα” πως η Ελλάδα και μάλιστα μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού είχε ζητήσει από τη Ρωσία να της… εκτυπώσει δραχμές προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, που το διέψευσε κατηγορηματικά.

Πάντως, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 6 Ιουλίου 2015, την ημέρα δηλαδή που σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του για να του πει για τη… δραχμή. Ήταν η μέρα που έγινε η πολύωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης. Όταν ο πρώην υπουργός βρέθηκε στο Προεδρικό, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα μετακινήθηκαν σε άλλη αίθουσα και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν. Ερωτηθείς ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρξε αναφορά σε δραχμή, καθώς «ο Τσίπρας είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του». Δεν αποκλείει, πάντως, κάποιο αίτημα για βοήθεια ή κάτι παρεμφερές κάποια άλλη στιγμή να παρερμηνεύθηκε και να μεταφέρθηκε με αυτό τον τρόπο.

Pronews

Β. Πούτιν για τους ισχυρισμούς του Γάλλου προέδρου περί τυπώματος δραχμών στην Ρωσία: «Μέγας ψεύτης ο Φ. Ολάντ»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου