Thursday, 28 March, 2024

Γαλλία: Ένα εκατομμύριο στους δρόμους. Επεισόδια στις πορείες στο Παρίσι

Βίαιη τροπή πήραν μετά το μεσημέρι οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι, με τη γαλλική αστυνομία να προχωρά σε περίπου 30 συλλήψεις.

Διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ και άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών, ένας από τους οποίους φάνηκε προς στιγμήν να καίγεται.

Οι δυνάμεις προσπάθησαν να σπάσουν στα δύο μια ομάδα διαδηλωτών, αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ και στη Λυών σημειώθηκαν επεισόδια, αναφέρει το BFMTV που προσθέτει ότι περίπου υπέστησαν ζημιές αυτοκίνητα και καταστήματα. Περίπου 1.000 άνθρωποι ήταν στο «μαύρο μπλοκ», προσθέτει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν τη Δευτέρα, ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στους δρόμους στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν και πάλι εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από το πρωί σε πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις. Τα εργατικά συνδικάτα είχαν οργανώσει περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις.

Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές. Αριθμοί σαφώς μικρότεροι από τις διαδηλώσεις των περασμένων μηνών, αλλά όχι αμελητέοι.

Συνδικάτα είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα διαδήλωναν σήμερα στις γαλλικές πόλεις. Η κυβέρνηση Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο πλαίσιο της οποίας η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 64 από τα 62 έτη, έχει κλείσει. Ωστόσο συνδικάτα και μερικά μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα και θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου