Thursday, 28 March, 2024

Γαλλία: Δίωξη σε πέντε στρατιωτικούς που δεν βοήθησαν μετανάστες σε ναυάγιο

Πέντε στρατιωτικοί που εργάζονταν στο κέντρο θαλάσσιας διάσωσης κατηγορούνται για παράλειψη παροχής βοήθειας

σε πρόσωπα που διέτρεχαν κίνδυνο, στο πλαίσιο της έρευνας για τον θάνατο 27 μεταναστών στη Μάγχη, όταν βυθίστηκε το πλοιάριο με το οποίο προσπαθούσαν να φτάσουν στη Βρετανία, στα τέλη του 2021.

Εννέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πέντε στρατιώτες του Περιφερειακού Κέντρου Επιτήρησης και Διάσωσης Γκρι Νε (Cross), το οποίο είναι αρμόδιο για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μάγχη, είχαν τεθεί υπό κράτηση τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με μια δικαστική πηγή.

Μια άλλη πηγή, προσκείμενη στην υπόθεση, είπε ότι πέντε στρατιώτες (τρεις γυναίκες και δύο άνδρες) οδηγήθηκαν σήμερα το απόγευμα ενώπιον των ανακριτών της Εθνικής Υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Τους ασκήθηκε δίωξη για μη παροχή βοήθειας σε πρόσωπα που διέτρεχαν κίνδυνο και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μετά το ναυάγιο, Γαλλία και Βρετανία αλληλοκατηγορούνταν για το ποια πλευρά ευθυνόταν. Μια γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μεταναστών προσέφυγε στη δικαιοσύνη λίγο μετά, υποστηρίζοντας ότι οι ναυαγοί κάλεσαν επανειλημμένα -τουλάχιστον 15 φορές- τόσο τις γαλλικές όσο και τις βρετανικές αρχές, όμως εστάλη βοήθεια μόνο όταν ένας Γάλλος ψαράς σήμανε συναγερμό, πάνω από 10 ώρες αργότερα.

Το πλοιάριο βυθίστηκε τα ξημερώματα της 24ης Νοεμβρίου 2021. Οι περισσότεροι από τους 27 νεκρούς ήταν Κούρδοι του Ιράκ, ηλικίας από 7 έως 46 ετών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου