Saturday, 20 April, 2024

Γαλλία: Θριαμβολογίες Λεπέν παρά τη μικρή διαφορά με Μακρόν

Το ποσοστό 0,9% που χωρίζει τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν από το LREM του προέδρου Μακρόν δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες

αλλά η Γαλλίδα πολιτικός δεν μπόρεσε να τις αποφύγει.
«Ο πρόεδρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαλύσει τη Βουλή, το λιγότερο, και να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, ώστε αυτό να γίνει επιτέλους πιο δημοκρατικό και πιο αντιπροσωπευτικό της πραγματικής κοινής γνώμης στη χώρα», είπε η Λεπέν, μετά τη νίκη της με ποσοστό 23,3% αντί 22,4% του συνδυασμού LREM του Εμανουέλ Μακρόν.
O Eθνικός Συναγερμός απέσπασε 22 έδρες στην Ευρωβουλή, οι οποίες θα αυξηθούν σε 23 μόλις αποχωρήσει η Βρετανία και οι έδρες της μοιραστούν ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Σε αυτή την περίπτωση, η μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στους συνδυασμούς της Λεπέν και του Μακρόν θα καταλήξει σε ισοπαλία, καθώς το κόμμα του Γάλλου πρόεδρου θα λάβει δύο από τις βρετανικές έδρες, φθάνοντας επίσης τις 23.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ELABE για λογαριασμό του BFMTV, το επίμονο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που από τον περασμένο Νοέμβριο διαδηλώνει εναντίον της πολιτικής του Γάλλου προέδρου, ενίσχυσε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το κόμμα της Λεπέν. Συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν ή συμπαθούν τα «Κίτρινα Γιλέκα», το 35% ψήφισε Εθνικό Συναγερμό, το 12% Πρασίνους και το 11% τον αριστερό συνδυασμό Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν.
«Η ήττα του Εμανουέλ Μακρόν δεν θα του κοστίσει σε υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας, δεδομένων των χείριστων αποτελεσμάτων των Γάλλων Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικανών», σημείωσε ο αναλυτής του ινστιτούτου CER Τσαρλς Γκραντ, προσθέτοντας ωστόσο ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οι άλλοι ηγέτες της Ε.Ε. θα είναι ακόμη πιο απρόθυμοι να στηρίξουν την ατζέντα του για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση.
καθημερινή

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου