Thursday, 28 March, 2024

Γαλλία: Ο 24χρονος Ανρί, ο ήρωας με το σακίδιο, που προσπάθησε να αποτρέψει τον φονιά

Η Γαλλία τον αποκαλεί ο ήρωας με το σακίδιο: ένας νεαρός Καθολικός οδοιπόρος που έκανε περιοδεία ανά τη χώρα

για να επισκεφθεί ναούς, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άνδρα ο οποίος μαχαίρωσε την Πέμπτη, πολλά μικρά παιδιά σε παιδική χαρά στην πόλη Ανεσί.

Ο Ανρί, ένας 24χρονος φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Φιλοσοφίας, βρισκόταν κοντά στην παιδική χαρά που βρίσκεται μέσα στο πάρκο Le Paquier, όταν είδε τον δράστη να επιτίθεται σε παιδιά που βρίσκονταν μέσα σε καροτσάκι ενώ η μητέρα τους προσπαθούσε απεγνωσμένα να τα προστατεύσει.

Οπτικό υλικό τον δείχνει να προσπαθεί να εμποδίσει τον δράστη με ένα από τα σακίδιά του, να τον κυνηγάει στην παιδική χαρά και να πετάει πάνω του ένα από τα σακίδιά του. Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι στη Γαλλία τον γνωρίζουν μόνο με το μικρό του όνομα.

Μόνο αυτή η πληροφορία υπάρχει στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αστυνομία δεν έχει αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τον αποκαλούν απλώς ο ήρωας με το σακίδιο. Το μοναδικό δημόσιο σχόλιο που έχει μέχρι στιγμής κάνει είναι ένα μήνυμα, «Προσευχηθείτε για τα παιδιά, εγώ είμαι καλά», το οποίο ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 μετέδωσε ότι ο Ανρί θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ένιωσα μια μεγάλη δύναμη μέσα μου, δεν μπορούσα να ανεχτώ ότι παιδιά δέχονται επίθεση μπροστά μου. Αρκετοί μου έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης αλλά εγώ σκέφτομαι πάνω από όλα τα θύματα και τις οικογένειές τους. Ελπίζω να είναι όλοι καλά και να ξεπεράσουν την περιπέτειά τους» τόνισε ο Ανρί στο δίκτυο BFM TV.

Κληθείς να περιγράψει τις κινήσεις του είπε ότι «όλα είναι θολά στο κεφάλι μου». «Έχω τρομακτικές εικόνες στο κεφάλι μου. Βγήκε από την παιδική χαρά, έτρεξε, προσπαθήσαμε να τον τρομάξουμε. Τον κυνήγησα μέχρι να παρέμβει η αστυνομία και να τον ακινητοποιήσει» είπε για όσα μπορεί να θυμηθεί από όσα συνέβησαν την Πέμπτη στην Ανισί στη Γαλλία.

Ο 24χρονος εξήγησε και γιατί χρησιμοποίησε με τον τρόπο αυτό τα σακίδιά του: «Κατάλαβα ότι ήταν πιο γρήγορος απο μένα, οπότε πέταξα το πιο βαρύ σακίδιο για να τρέξω μόνο με το μικρό». Από την επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας 22 ως 36 μηνών, μεταξύ των οποίων ένα από τη Βρετανία και ένα από την Ολλανδία. Αυτά διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία στη Γενεύη και στην Γκρενόμπλ, αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες επιτόπου.

Ένας ενήλικας διακομίσθηκε επίσης στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές είναι Σύρος πρόσφυγας, και στη συνέχεια από τα πυρά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της σύλληψης του υπόπτου, ενώ άλλος ένας ενήλικας τραυματίστηκε πιο ελαφρά. Βίντεο της επίθεσης, το οποίο τράβηξε ένας περαστικός και του οποίου την αυθεντικότητα πιστοποίησε το Reuters, δείχνει τον δράστη να πηδάει ένα χαμηλό τοιχίο μιας παιδικής χαράς και να επιτίθεται επανειλημμένως σε ένα μικρό παιδί μέσα σε καροτσάκι σπρώχνοντας μια γυναίκα, η οποία προσπαθεί να τον απωθήσει, ενώ ο Ανρί τον καταδιώκει και τον χτυπάει με το σακίδιό του.

Έπειτα ο Ανρί φαίνεται να συνεχίζει να καταδιώκει τον δράστη σε όλη την έκταση του πάρκου πετώντας μάλιστα το ένα του σακίδιο για να μπορεί να τρέξει γρηγορότερα ενώ και αστυνομικοί έχουν αρχίσει να τον καταδιώκουν.

Οι λογαριασμοί του Ανρί στο Facebook και στο Instagram κατακλύστηκαν από μηνύματα ευγνωμοσύνης.

«Να σ’ έχει καλά ο Θεός…έκανες ό,τι μπορούσες εκείνη τη στιγμή, δεν εγκατέλειψες, δεν έτρεξες να φύγεις. Είσαι ένας άγγελος», έγραψε στη σελίδα του στο Instagram μια χρήστρια, η Μαγκ Καπόνε.

Εν τω μεταξύ, παρατάθηκε η προσωρινή κράτηση του Αμπνταλμασίχ Χ., του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι, ανακοίνωσε σήμερα με μήνυμά της στο Twitter η εισαγγελέας Λιν Μπονέ-Ματίς. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα, η κατάστασή του κρίθηκε “συμβατή με την προφυλάκιση” βάσει της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε παράλληλα ότι τα δύο από τα τέσσερα παιδιά που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση σήμερα, μία ημέρα μετά την επίθεση. Τα άλλα δύο παιδιά-και δύο συνταξιούχοι που τραυματίστηκαν επίσης-φέρουν λιγότερο σοβαρά τραύματα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου