Friday, 29 March, 2024

Γαλλία: Πρώτος, αλλά καταϊδρωμένος ο Μακρόν

«Για μια χούφτα ψήφους» η προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν παράταξη «Μαζί» καταλαμβάνει τελικά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γαλλία.

Κατά εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» του Γάλλου πρόεδρου συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ενωσης».

Ταυτόχρονα, η Άκρα Δεξιά της Μαρίν Λεπέν καθιερώνεται και στις βουλευτικές εκλογές, συγκροτώντας για πρώτη φορά στα χρονικά κοινοβουλευτική ομάδα. Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές και Ανυπότακτοι κατήλθαν ενωμένοι στην κάλπη -υπό τη σκέπη της πολιτικής συμμαχίας Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (NUPES) που κατόρθωσε να «σφυρηλατήσει» ο 70χρονος Μελανσόν- απειλώντας τον Εμανουέλ Μακρόν με «πολιτική αιχμαλωσία» στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Τα πρώτα exit poll «έδειξαν» μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των συνασπισμών Μακρόν και Μελανσόν με αμφότερες τις συμμαχίες να συγκεντρώνουν ποσοστό 25,2%, ενώ οι ακόλουθες προβολές εκλογικού αποτελέσματος έδωσαν στο μέτωπο της Αριστεράς ελαφρύ προβάδισμα με ποσοστό 25,6% έναντι 25,2% της συμμαχίας Μακρόν. Ωστόσο, η ισχυρή εκλογική επίδοση του συνασπισμού της Αριστεράς δεν αναμένεται να «μεταφραστεί» στις απαιτούμενες έδρες που θα υποχρέωναν τον Εμανουέλ Μακρόν σε «συγκατοίκηση», εξαιτίας του περίπλοκου, πλειοψηφικού συστήματος δύο γύρων που εκτιμάται ότι θα ευνοήσει τον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου στην τελική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, αλλά και του γεγονότος ότι εν γένει στο δεύτερο γύρο ευνοούνται πιο κεντρώοι υποψήφιοι.

Προειδοποιητική βολή για τον Μακρόν χαρακτηρίζει την πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στις δύο παρατάξεις η Le Figaro. «Έχουμε μια εβδομάδα να κινητοποιηθούμε» είπε σε δημοσιογράφους η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Μια εβδομάδα να πείσουμε, μια εβδομάδα να κερδίσουμε μια δυνατή και ξεκάθαρη πλειοψηφία» είπε η πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως το κόμμα «Μαζί» είναι ο μόνος σχηματισμός που μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία. «Είναι πολύ σοβαρή η προειδοποίηση που εστάλη στον Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο πολιτικός αναλυτής Brice Teinturier, σημειώνοντας πως το κόμμα του Μακρόν έχει χάσει τη στήριξη που είχε στις εκλογές του 2017. «Δεν είναι βέβαιη η πλειοψηφία» εκτίμησε ο ίδιος.

Μια εκλογική ήττα του Μακρόν θα προκαλούσε… πονοκέφαλο διαρκείας στον Γάλλο πρόεδρο, καθώς θα έπρεπε να κερδίσει ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές και μέλη της αντιπολίτευσης για κάθε νομοσχέδιο που ενδεχομένως να ήθελε να περάσει από τη Βουλή. Με βάση το γαλλικό Σύνταγμα, ο Γάλλος πρόεδρος έχει τον απόλυτο έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας της Γαλλίας, ωστόσο χρειάζεται την πλειοψηφία της Βουλής για να περάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο αφορά στα εσωτερικά της χώρας.

Έκκληση για συμμετοχή στον β’ γύρο

Σε πολύ υψηλά ποσοστά έφτασε η αποχή, που ανήλθε σχεδόν στο 52,5%. Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυναν τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός μάλιστα, απευθύνθηκε σε όσους δεν ψήφισαν χθες ζητώντας τους να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους. Κάλεσε επίσης όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους τους. Όπως σημείωσε, σε μια εβδομάδα, διακυβεύονται οι αξίες της Γαλλίας, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας” του κράτους.

Ζαν-Λυκ Μελανσόν: «Το κυβερνών κόμμα έχει ηττηθεί»

Μιλώντας μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους να προσέλθουν μαζικά στο δεύτερο γύρο της 19ης Ιουνίου, τονίζοντας πως υποψήφιοι της συμμαχίας NUPES θα δώσουν τη μάχη σε «περισσότερες από 500 περιφέρειες» (σε σύνολο 577). «Το κυβερνών κόμμα έχει ηττηθεί» είπε ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο οποίος κατήλθε στην εκλογική αναμέτρηση χωρίς καν να διεκδικεί βουλευτική έδρα, αλλά με το «στοίχημα» της πρωθυπουργίας και της ύψωσης φραγμών στις πολιτικές Μακρόν στις οποίες αντιτίθεται η γαλλική Αριστερά.

«Το προεδρικό κόμμα, στο τέλος του πρώτου γύρου ηττάται και για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν», δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, προσθέτοντας: «Καλώ τον λαό μας, εν όψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας δίνει για την προσωπική μας ζωή και για το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας να ξεσπάσει την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες. Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν».

Η Κλεμεντίν Οτέν, βουλευτής του NUPES, έκανε λόγο για τεράστια επιτυχία, εκτιμώντας ότι το στρατόπεδό της θα διεκδικήσει γύρω στις 480 από τις 577 έδρες που κρίνονται την επόμενη Κυριακή. «Λίγους μήνες πριν, η Αριστερά υποτίθεται ότι ήταν νεκρή και η ακροδεξιά εμφανιζόταν στις πύλες της εξουσίας. Τώρα αντιστρέψαμε την κατάσταση και κερδίσαμε τον πρώτο γύρο. Η νίκη είναι εφικτή» δήλωσε αποτυπώνοντας την αίσθηση που επικρατεί στο «μέτωπο» της Αριστεράς.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου