Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Γαλλία: Aυτοκτόνησε 13χρονος μετά από bullying που δεχόταν

Η αυτοκτονία ενός 13χρονου αγοριού από τη Γαλλία, που είχε πέσει θύμα bullying στο σχολείο του έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις αλλά και σοκ στη γαλλική κοινή γνώμη.

Οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για παρενόχληση ανηλίκου αφότου το αγόρι, ο Λούκας, κρεμάστηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα Βόσγια, μια περιοχή στην ανατολική Γαλλία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο περιφερειακός εισαγγελέας Φρεντερίκ Ναόν δήλωσε το βράδυ της Πέμπτη (13/01) πως οι φίλοι του αγοριού είπαν στους ανακριτές ότι ο 13χρονος δεχόταν bullying «από μαθητές στο σχολείο του για αρκετούς μήνες λόγω της ομοφυλοφιλίας του». Την Παρασκευή, ο Ναόν τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι στο ημερολόγιο του Λουκά υπήρχε καταχώρηση στην οποία «εξέφραζε την επιθυμία να αφαιρέσει τη ζωή του».

Ο Ναόν δήλωσε ότι η έρευνα θα καθόριζε αν υπήρξε «άμεση αιτιώδης σχέση» ανάμεσα στον σχολικό εκφοβισμό και την αυτοκτονία του Λούκας, και κάλεσε την αστυνομία να προχωρήσει «με προσοχή». Η έρευνα θα έπρεπε επίσης να εξακριβώσει την έκταση του εκφοβισμού, για πόσο καιρό γινόταν και τι ακριβώς λεγόταν, καθώς και αν υπήρξε διαδικτυακή παρενόχληση, είπε ο εισαγγελέας. Η οικογένεια δεν έχει υποβάλει ακόμη μήνυση, αλλά το τι συνέβη στο σχολείο «Λουί Αρμάν» στην πόλη του Γκολμπέ έχει μεταφερθεί στο υπουργείο Εκπαίδευσης, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

«Σκέφτομαι όλους τους μαθητές σαν κι εκείνον που υφίστανται εκφοβισμό. Η απελπισία τους είναι η βάση της αποφασιστικότητάς μου να αποτρέψω κάθε μορφή εκφοβισμού», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Παπ Εντιαγέ.

Ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον, ο οποίος αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Ευρώπης το 2020, έγραψε στο Twitter: «Η ομοφοβία σκοτώνει. Θλίψη και συμπαράσταση στην οικογένεια του Λούκας».

«Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε η υπουργός αρμόδια για την Ισότητα των Φύλων Ιζαμπέλ Ρομ. «Όλο το φως πρέπει να χυθεί σε αυτή την τραγωδία και στις ομοφοβικές περιστάσεις που την περιβάλλουν», πρόσθεσε. Η Κατρίν Φέβρ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του αγοριού, δήλωσε στο AFP ότι πριν εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής μήνυσης η οικογένεια «ήθελε να θάψει τον γιο της εν ειρήνη».

Η κηδεία πρόκειται να γίνει στην πόλη Επινάλ το Σάββατο. Η φιλανθρωπική οργάνωση κατά των διακρίσεων Stop Homophobie δήλωσε ότι οι γονείς του Λούκας θα ζητήσουν από τους πενθούντες να φέρουν επιγραφές ΛΟΑΤΚΙ σε ένδειξη αλληλεγγύης. Η Φέβρ δήλωσε ότι θα διοργανωθεί πορεία στη μνήμη του Λούκας τις επόμενες εβδομάδες. Η τοπική εκπαιδευτική αρχή δήλωσε ότι ο Λούκας είχε γίνει στόχος «χλευασμού» στο σχολείο από το τέλος των διακοπών του Σεπτεμβρίου.

«Αυτό ελήφθη αμέσως σοβαρά υπόψη από τις ομάδες του σχολείου, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη προσοχή σε καθημερινή βάση», ανέφερε. Ο Ναόν επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για πρόσφατη έρευνα που ξεκίνησε στο σχολείο του Λούκας σχετικά με τους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου