Thursday, 28 March, 2024

Γενικεύεται η εξέγερση στην Ολλανδία: Χιλιάδες πολίτες στο πλευρό των αγροτών

Ξεκίνησε ως μία κινητοποίηση που τα ολλανδικά ΜΜΕ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν. Όταν η συμμετοχή των αγροτών έγινε μαζική, το κράτος προσπάθησε

να τους αναχαιτίσει πρώτα με απαγορεύσεις και έπειτα με στυγνή αστυνομική βία.

Σήμερα, αυτό που ξεκίνησε ως απλή κινητοποίηση, μετατρέπεται σε μαζική εξέγερση κατά της προσπάθειας διάλυσης του παραγωγικού ιστού της Ολλανδίας. Χιλιάδες πολίτες βγαίνουν στους δρόμους για να εκδηλώσουν την στήριξή τους στους αγρότες.

Κάτοικοι των πόλεων στις οποίες οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν τις κινητοποιήσεις, βγαίνουν στις εισόδους και στις γέφυρες δηλώνοντας την υποστήριξη τους και καλωσορίζοντας τα ατελείωτα κομβόι με τα τρακτέρ.

Στο πλευρό των αγροτών πλέον μπαίνουν και οι πυροσβέστες, πυκνώνοντας το κύμα της διαμαρτυρίας. Τα ξημερώματα τυλίχτηκε στις φλόγες και το διαδικτυακό υπερκατάστημα του ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο προωθεί τροφές της λεγόμενης «νέας εποχής».

Gates-funded Picnic facility burnt to the ground

Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το εάν πρόκειται για εμπρησμό ή για κάποιο ατύχημα.

Από το πρωί της Δευτέρας οι κινητοποιήσεις αναβαθμίστηκαν. Οι αγρότες που πλέον έχουν την στήριξη των ψαράδων, των φορτηγατζήδων, μαζί τους φυσικά και οι κτηνοτρόφοι, μπλόκαραν ζωτικούς κόμβους με τα τρακτέρ τουςι παραλύοντας ολόκληρη την ολλανδική οικονομία, παρά το γεγονός ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διέταξε την ανάπτυξη ακόμη και τεθωρακισμένων οχημάτων εναντίον τους.

Οι εξεγερμένοι κατάφεραν να αιφνιδιάσουν την ολλανδική αστυνομία δίνοντας το πραγματικό ραντεβού των κινητοποιήσεων μία μέρα πριν από τα επίσημα καλέσματα, κλείνοντας τους δρόμους στα σύνορα με τη Γερμανία, μπλοκάροντας για πολλές ώρες την πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο «Σίπχολ» του Αμστερνταμ και πολιορκώντας με τα κορμιά και τα τρακτέρ τους τις αποθήκες εφοδιασμού όλων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας!

Τα αίτια της εξέγερσης, είναι εξαιρετικά επίκαιρα και για την Ελλάδα

Εκείνο που οδήγησε όλο αυτό το γιγαντιαίο και ετερόκλητο πλήθος στον ξεσηκωμό ήταν, φυσικά, η αποστροφή τους για τη δήθεν… οικολογική συνείδηση και πολιτική του σκληρού νεοφιλελεύθερου Ρούτε, ο οποίος αποφάσισε εν μέσω κύματος ακρίβειας, πληθωριστικής έκρηξης και ενεργειακής κρίσης να προχωρήσει με ένα ετσιθελικό φιρμάνι στην περίφημη «πράσινη μετάβαση» ώς το 2030. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φυσικά είχε προηγηθεί του Ολλανδού ομόλογό του, προαναγγέλλοντας την »πράσινη μετάβαση» για το 2023, καταστρέφοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις παρανοϊκές αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος και τρέχει τώρα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Οι Ολλανδοί όμως ήταν αυτοί που ξεσηκώθηκαν…

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ρούτε «διατάζει» με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 10 Ιουνίου αγρότες και κτηνοτρόφους να μειώσουν δραματικά, ώς και κατά 70%, τη χρήση αζωτούχων λιπάσματων στις καλλιέργειες και κατά τουλάχιστον 30% τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων, που θα πρέπει λέει να σφαχτούν πρόωρα προκειμένου να μη μολύνουν το περιβάλλον με τα ούρα και τα κόπρανά τους. Υποστηρίζει μάλιστα πως η εντατική εκτροφή αγελάδων, χοίρων και άλλων ζώων έχει καταστήσει την Ολλανδία την πρώτη στην Ευρώπη χώρα εκπομπής αμμωνίας και οξειδίων του αζώτου. Όμως οι αγρότες δεν το βλέπουν έτσι και εκτιμούν, δικαίως ή αδίκως, ότι πρόκειται για συνωμοτικό σχέδιο αφανισμού του γεωργικού και κτηνοτροφικού κλάδου, με στόχο την πλήρη ανάληψη της παραγωγής τροφίμων από τις μεγάλες πολυεθνικές. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τυχόν εφαρμογή του νέου νόμου θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδες φάρμες και αγροκτήματα.

Πληροφορίες από το άρθρο του Γιώργου Τσιάρα στην Εφημερίδα των Συντακτών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου