Friday, 29 March, 2024

Γερμανία: Θα επανεξετάσουμε τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία

Μετά την ομαδική εκτέλεση
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει αυστηρότερη την πολιτική του όσον αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία, μετά την ομαδική εκτέλεση 47 ανθρώπων το Σάββατο, μεταξύ των οποίων ήταν κι ένας επιφανής σιίτης ιερωμένος.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στο Ριάντ για την ομαδική εκτέλεση, αλλά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει στο παρελθόν ακυρώσει αρκετές παραδόσεις οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία και έχει δικαιοδοσία να εγκρίνει την ολοκλήρωση των εξαγωγών.
«Διαπιστώνουμε ότι ήταν σωστή η απόφαση να μην προχωρήσουμε στην παράδοση ούτε τεθωρακισμένων οχημάτων, ούτε τουφεκιών εφόδου G36, στην Σαουδική Αραβία», επισήμανε ο Γκάμπριελ με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
«Πλέον πρέπει να επανεξετάσουμε εάν χρειάζεται στο μέλλον να αξιολογήσουμε πιο σοβαρά τους αμυντικούς εξοπλισμούς», σημείωσε.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία οικονομικών και ελέγχου εξαγωγών (BAFA), που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, είναι αρμόδια για την έγκριση συμφωνιών εξαγωγών οπλικών συστημάτων και το 2014, ο Γκάμπριελ υποσχέθηκε να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση στην έγκριση τέτοιων εξαγωγών σε περιοχές όπου επικρατεί πολιτική αστάθεια, για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή.
«Η ουσία είναι πως το υπουργείο έχει καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων αποτελεί ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, όχι ζήτημα οικονομικής πολιτικής», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντας τις ομαδικές εκτελέσεις «ανησυχητικές». Το πρώτο εξάμηνο του 2015, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές οπλικών συστημάτων αξίας 178 εκατ. ευρώ και πλέον στην Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών που είχε δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2015.
Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης στην Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή), το Κόμμα των Πρασίνων και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Die Linke, από κοινού, ζήτησαν την άμεση παύση των εξαγωγών οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία μετά τις ομαδικές εκτελέσεις, τις περισσότερες που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.
Μια μερίδα στελεχών του κόμματος της καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), που έχει επισημάνει στο παρελθόν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το βασίλειο των Σαούντ, ως στρατηγικός εταίρος στην περιοχή, κάλεσε επίσης να επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις.
«Ένα μορατόριο στις εξαγωγές όπλων θα έστελνε το κατάλληλο μήνυμα αυτή τη στιγμή – η πεπατημένη δεν είναι επιλογή», δήλωσε σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post το στέλεχος της κεντροδεξιάς παράταξης Μίχαελ Χάινριχ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας για την προώθηση των γερμανοαραβικών σχέσεων.
ΓΓ του ΟΗΕ: Εξαιρετικά ανησυχητική η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν είπε στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ ότι η απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν είναι εξαιρετικά ανησυχητική, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.
«Ο Γενικός Γραμματέας επέμεινε στο ότι η επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη ήταν απαράδεκτη, πρόσθεσε όμως πως η ανακοίνωση του Ριάντ περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη ήταν εξαιρετικά ανησυχητική», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Ντουζαρίτς.
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος ο Μπαν έκανε την τοποθέτηση αυτή στον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.
Όπως επισήμανε ο Ντουζαρίτς, την Κυριακή ο ΓΓ του ΟΗΕ επικοινώνησε επίσης με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως ο επικεφαλής του οργανισμού κάλεσε από κοινού τους δύο ΥΠΕΞ να «να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση» τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και «στην περιοχή ως σύνολο».
Αυτοσυγκράτηση ζητά ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση εν μέσω της κρίσης που πυροδοτήθηκε από την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ από τις σαουδαραβικές αρχές.
«Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας και (να τονίζουμε) την ανάγκη οι ιρανικές και οι σαουδαραβικές ηγεσίες να αποκλιμακώσουν από κοινού την κατάσταση. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην αναζωπυρώνουν περαιτέρω τις εντάσεις, που είναι αρκετά έντονες στην περιοχή», δήλωσε κατά την πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.
Όπως τόνισε ο Έρνεστ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ιρανό ομόλογο του και οι διπλωματικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι σε επαφή με Σαουδάραβες αξιωματούχους για να διαβιβάσουν το μήνυμα.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ελπίζουμε πως οι συνομιλίες για τη Συρία θα διεξαχθούν κανονικά
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, που προγραμματίζονται για αυτό το μήνα, θα διεξαχθούν κανονικά, παρά την ανάφλεξη στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας–Ιράν, που πυροδοτήθηκε από την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ από τις σαουδαραβικές αρχές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.
«Εξακολουθούμε να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι οι συναντήσεις μεταξύ των οργανώσεων της αντιπολίτευσης και του (σ.σ. συριακού) καθεστώτος μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτό το μήνα», τόνισε ο Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείς για την επίδραση που θα έχουν στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στη Συρία οι εντάσεις στις σχέσεις Ιράν – Σαουδικής Αραβίας.
Τον περασμένο μήνα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα είχε δηλώσει πως επιδιώκει η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία να ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου στη Γενεύη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν το Ιράν και η Σαουδική Αραβία να επιλύσουν σε διμερές επίπεδο τις εντάσεις, τόνισε ο Κίρμπι, προσθέτοντας πως: «Δεν αναζητούμε μεσολαβητή».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Γερμανία: Θα επανεξετάσουμε τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου