Thursday, 28 March, 2024

Γερμανία: Πιο κοντά στην εκλογική νίκη ο Όλαφ Σολτς

Πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές η τάση για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι ανοδική, για τα Χριστιανικά Κόμματα καθοδική

Θα κριθούν στο νήμα οι εκλογές;
Με εμφανή ικανοποίηση ο αντικαγκελάριος και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία Όλαφ Σολτς διαβάζει τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης στην τελική ευθεία για τις γερμανικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου. Μια ακόμα σφυγμομέτρηση επιβεβαιώνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και ο πρόεδρός τους Όλαφ Σολτς τα πάνε ανέλπιστα καλά έχοντας σχεδόν εκμηδενίσει τη διαφορά από τους συντηρητικούς του Άρμιν Λάσετ. Όμως ο Όλαφ Σολτς δεν πανηγυρίζει. Δεν θα ταίριαζε άλλωστε στον αρκετά εσωστρεφή χαρακτήρα του. Γνωρίζει καλά ότι η απόσταση μεταξύ αυτοπεποίθησης και βεβαιότητας για τη νίκη ή ακόμα και υπεροψίας δεν είναι και τόσο μεγάλη.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περιγελούσαν τον υπουργό Οικονομικών όταν πριν από περίπου ένα χρόνο λάμβανε από το κόμμα του το χρίσμα της υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση της καγκελαρίας. Τότε το SPD βρίσκονταν σε δημοσκοπικό ναδίρ και ο Όλαφ Σολτς ήταν κάθε άλλο παρά δημοφιλής μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Στις δηλώσεις του η εμμονή ότι θα γίνει καγκελάριος προκαλούσε περισσότερο μειδιάματα παρά επιδοκιμασίες.
Εξανεμίζεται η διαφορά Σοσιαλδημοκρατών-Συντηρητικών
Ήδη από τότε ο αντικαγκελάριος περιέγραφε πώς θα κερδίσει τις εκλογές και θα διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ. Έλεγε λοιπόν πως όταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα είναι ξανά υποψήφια στις εκλογές, τότε θα γυρίσει ο τροχός για τους Σοσιαλδημοκράτες και τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις θα ενισχυθούν.Ο Όλαφ Σολτς ήταν βέβαιος ότι η εμπειρία του ως μέλος της κυβέρνησης, η πολιτική καταπολέμησης της πανδημίας και το όραμα του SPD για το μέλλον θα πείσουν τους ψηφοφόρους. Στον αντικαγκελάριο αρέσει πολύ να κάνει σχέδια και το απολαμβάνει όταν αυτά μετουσιώνονται.
Σε σχεδόν όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες προσπέρασαν τους Πράσινους ή διασφαλίζουν τουλάχιστον παρόμοια ποσοστά. Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων Kantar, Forsa και Infratest dimap βλέπουν τη διαφορά από τους Συντηρητικούς να έχει περιοριστεί γύρω στο 2%. Για τους Σοσιαλδημοκράτες η τάση είναι ανοδική, για τους Συντηρητικούς καθοδική. Αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές οι εκλογές, θα κριθούν στο νήμα.
Ο Άρμιν Λάσετ δεν δείχνει να πείθει τους ψηφοφόρους
Στην ερώτηση ποιόν υποψήφιο προτιμούν, το 41% των ερωτηθέντων απάντησε Όλαφ Σολτς σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD. Ακολουθεί με μόλις 16% ο Άρμιν Λάσετ και με 12% η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ. Αυτό που ξεκίνησε ως μονομαχία μεταξύ Χριστιανικής Ένωσης και Πρασίνων για τη δεύτερη θέση εξελίσσεται στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα σε μάχη για τη νίκη μεταξύ Λάσετ και Σολτς, με πλεονέκτημα για τον Σοσιαλδημοκράτη. Ο αντικαγκελάριος γνωρίζει πολύ καλά ότι η θετική αυτή εξέλιξη δεν σχετίζεται τόσο με την πειθώ του Όλαφ Σολτς όσο με τις αδυναμίες των συνυποψηφίων του. Τόσο ο Άρμιν Λάσετ όσο και η Αναλένα Μπέρμποκ έκαναν σημαντικά λάθη στο ξεκίνημα του προεκλογικού αγώνα. Κάποιες φορές οι Σοσιαλδημοκράτες δίνουν την εντύπωση ότι δεν μπορούν να πιστέψουν στην τύχη τους. Μήπως όμως αλλάξει ο άνεμος και οι δημοσκοπήσεις στα τελευταία μέτρα πριν τις εκλογές δώσουν διαφορετικό αποτέλεσμα; Διακριτικά το SPD διαμηνύει από την έδρα του στο Βερολίνο ότι η ανοδική πορεία θα παραμείνει σταθερή.
Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλεν έχει διαφορετική άποψη. Εκτιμά ότι πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν πως ο Όλαφ Σολτς θα είναι καλός καγκελάριος, αντιμετωπίζουν ωστόσο ως πρόβλημα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δίνοντας κακούς βαθμούς στις ικανότητες των στελεχών του. Μιλώντας στα τηλεοπτικά προγράμματα RTL και n-tv ο γερμανός ειδικός πιστεύει ότι η ανοδική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών θα ανακοπεί. Υπενθυμίζει δε ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ότι μεγάλο ποσοστό πολιτών αποφασίζουν τι θα ρίξουν στη κάλπη την ημέρα των εκλογών.
Τερέζα Μινχ, dpa
Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου