Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Γερμανία: Πολιτική κρίση λόγω… AstraZeneca – Υπουργός αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο

Πολιτική κρίση έφερε στη Γερμανία το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της η Bild ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ
αρνήθηκε να εμβολιαστεί με το εν λόγω εμβόλιο απορρίπτοντας τη σχετική πρόσκληση του υπουργού Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν κάνοντας, μάλιστα και σκληρές δηλώσεις. «Η απάντησή μου στην πρόσκληση του Γενς Σπαν είναι “όχι!”. Δεν θα επιτρέψω να με πατρονάρει κανείς», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ στη σκανδαλοθηρική εφημερίδα, αποφεύγοντας ωστόσο να αξιολογήσει το ίδιο το εμβόλιο, του οποίου η χορήγηση συνοδεύεται πλέον στη χώρα από σύσταση να αποφεύγεται από άτομα κάτω των 60 ετών.

Βάσει του ρεπορτάζ της Bild, o Γενς Σπαν κάλεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη της κυβέρνησης που είναι άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με AstraZeneca, προκειμένου να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Η πρόσκληση αφορούσε στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (66 ετών), τον Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς (62 ετών), τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (71 ετών), τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (62 ετών) και τον υπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γκερντ Μίλερ (65 ετών). Ανάλογη πρόσκληση είχε απευθύνει ο υπουργός Υγείας και στους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων. «Θα το κάνω αμέσως μόλις έρθει η σειρά μου – και με AstraZeneca», δήλωσε ο 62χρονος Πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ μέσω της εκπροσώπου του, η οποία διευκρίνισε ωστόσο ότι το κρατίδιο δεν έχει φθάσει ακόμη στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 60-69 ετών.
Πάντως, ο 65χρονος Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca στο Νοσοκομείο των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Βερολίνο. Για ένα «μικρό τσίμπημα με μεγάλη επίδραση, ένα μικρό τσίμπημα που μπορεί να κάνει τη διαφορά», έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Ερωτώμενος, αντίστοιχα, για τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, διευκρίνισε ότι δεν απευθύνθηκε σε κάποιον υπουργό συγκεκριμένα ζητώντας του να εμβολιαστεί με AstraZeneca και εξέφρασε την κατανόησή του για όσους επιθυμούν να συμβουλευτούν προηγουμένως τον γιατρό τους. «Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης. Και τότε είναι λογικό να χρησιμοποιήσει κανείς διαφορετικό εμβόλιο», τόνισε. Σε ό,τι αφορά τον εαυτό του, ο κ. Σπαν, ο οποίος είναι 40 ετών, δήλωσε ότι, «χωρίς να έχει συμβουλευτεί ακόμη γιατρό», θεωρεί ότι δεν συντρέχει τέτοιος κίνδυνος και ανέφερε ότι, όταν έρθει η σειρά του, θα δεχθεί να εμβολιαστεί με οποιοδήποτε διαθέσιμο εμβόλιο – και αυτό της AstraZeneca.

Διαφορετική στρατηγική ανά κρατίδιο

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και ανάμεσα στα κρατίδια, σε σχέση με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Άλλα προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής πριν επιτρέψουν γενικά σε άτομα άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο αυτό, άλλα θα συνεχίσουν να εμβολιάζουν με το εμβόλιο της Astrazeneca, ενώ ένα θα συνεχίσει κανονικά τους εμβολιασμούς όμως με τα εμβόλια των εταιρειών Biontech και Moderna. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) άλλαξε την Τρίτη τη σύστασή της για το εμβόλιο της AstraZeneca, και αναφέρει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά κανόνα μόνο σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Τα κρατίδια Βάδη-Βυρτεμβέργη και Σαξονία-Άνχαλτ ανακοίνωσαν ότι καταρχάς δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής. Ο αριθμός των μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων ατόμων άνω των 70 ετών εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος, αναφέρουν πανομοιότυπα στην ανακοίνωσή τους.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία προτίθεται να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Στο κρατίδιο, αυτό το Σάββατο θα προσφερθούν 380.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Τέλος, το κρατίδιο του Ζάαρλαντ ανέστειλε πλήρως τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astrazeneca, όμως δεν έχουν ακυρωθεί τα ραντεβού των εμβολιασμών, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην πρωτεύουσα Ζααρμπρίκεν. Αντί του εμβολίου αυτής της εταιρείας, θα χορηγούνται πλέον σε όσους πηγαίνουν να εμβολιαστούν τα εμβόλια των εταιρειών Biontech και Moderna.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Deutschlandfunk

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου