Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Γερμανία: Φόβοι για αυξήσεις των τιμών ενέργειας. Ζήτησε διάσωση η Uniper

Αίτηση για υπαγωγή στα κρατικά μέτρα σταθεροποίησης επιχειρήσεων ενέργειας της Γερμανίας υπέβαλε σήμερα η εταιρία προμήθειας, αποθήκευσης και εμπορίας φυσικού αερίου Uniper

η οποία το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του περιορισμού της προμήθειας από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η πρόταση προβλέπει συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και μέρες σε διαπραγματεύσεις με την Uniper, έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στη χώρα, αλλά, σύμφωνα τουλάχιστον με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης.

Μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται είναι η επένδυση «πολλών» δισεκατομμυρίων ευρώ σε μερίδιο της εταιρίας ή ένα μίγμα κρατικής επένδυσης και μετακύλισης μέρους του κόστους στους πελάτες.

Η νέα γερμανική νομοθεσία επιτρέπει υπό ειδικές συνθήκες την προσαύξηση των τιμών για όλους τους πελάτες φυσικού αερίου. Στην πρόταση που κατέθεσε ο μεγαλομέτοχος της Uniper, η φινλανδική Fortum, περιλαμβάνονται ακόμη η αναδιάρθρωση της εταιρίας και η δημιουργία κρατικής εταιρίας ασφάλειας εφοδιασμού.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης νωρίτερα σήμερα του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Bundesrat), ο Δήμαρχος της Βρέμης Αντρέας Μποφενσούλτε (SPD) δήλωσε ότι η συζήτηση κράτους-Uniper περιλαμβάνει «ένεση» ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αξιοποίηση και επιπλέον εξωτερικών κεφαλαίων, καθώς το πιστωτικό όριο της κρατικής Τράπεζας Επενδύσεων KfW φθάνει μόνο τα 2 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, το πακέτο δάσωσης που θα αποφασιστεί πρέπει, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, να προστατεύει την επενδυτική βαθμίδα της Uniper. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uniper προειδοποίησε για αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας. «Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι πολύ, πολύ υψηλές τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στο δρόμο τους όταν μετακυλίονται οι υψηλές τιμές χονδρικής». Ωστόσο, οι παραδόσεις φυσικού αερίου δεν είχαν ακόμη περιοριστεί, πρόσθεσε, και δεν υπήρχε προοπτική επικείμενης αφερεγγυότητας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου