Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Γουιάνα: 20 νεκροί, από φωτιά σε κοιτώνα σχολείου

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πιθανόν παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από φωτιά

που εκδηλώθηκε σε κοιτώνα σχολείου στην Μάχντια, μια ηπειρωτική πόλη με ορυχεία στο κεντρικό τμήμα της Γουιάνας.

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε φρικτή επικαιροποίηση των στοιχείων για την φωτιά στον κοιτώνα σχολείου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μάχντια. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται αυτήν τη στιγμή σε 20», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γουιάνας, η οποία δεν ήταν ακόμη σε θέση να διευκρινίσει σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης», σημείωσε η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι πέντε αεροπλάνα έχουν ήδη απογειωθεί με προορισμό την Μάχντια «για να βοηθήσουν τους περιφερειακούς υγειονομικούς αξιωματούχους να προσφέρουν επιπλέον ιατρικό υλικό και να προχωρήσουν σε απομακρύνσεις για ιατρικούς λόγους», πρόσθεσε η κυβέρνηση για την φωτιά στο σχολείο. «Ο πρόεδρος κι άλλοι δημόσιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν τις προσπάθειες που αναπτύχθηκαν στο Ογκλ (αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Τζορτζτάουν) για την υποδοχή των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και τον συντονισμό σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης. Έχει ξεκινήσει σχέδιο έκτακτης ιατρικής δράσης σε μεγάλη κλίμακα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία «καλεί να συνεχιστούν οι προσευχές για τα παιδιά αυτά, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους».

Τουλάχιστον ένα αεροπλάνο με τρεις ανθρώπους που απομακρύνθηκαν έφτασε στην Τζορτζτάουν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

«Πρόκειται για μεγάλη καταστροφή. Είναι φρικτό, είναι οδυνηρό», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος Ίρφαν Άλι από το αεροδρόμιο, όπου είχε μεταβεί για να περιμένει τα σωστικά συνεργεία.

«Έρευνα σε βάθος»

«Θέτουμε σε εφαρμογή ιατρική βοήθεια σε μεγάλη κλίμακα, έδωσα επίσης εντολή για να ληφθούν ειδικές ρυθμίσεις» στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας «ώστε κάθε παιδί που χρήζει προσοχής να λάβει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη», πρόσθεσε.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο AFP ότι υπάρχουν «πολλοί νεκροί και τραυματίες», υπογραμμίζοντας ότι τα θύματα είναι «παιδιά». Η Μάχντια βρίσκεται 200 χιλιόμετρα νότια της Τζορτζτάουν, ενώ η περιοχή αυτή πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις.

«Βρισκόμαστε ολόψυχα στο πλευρό των οικογενειών και των συγγενών αυτών που επλήγησαν από αυτήν την τραγωδία», δήλωσε παράλληλα η Νατάσα Σινγκ-Λιούις, βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Η χώρα του πετρελαίου

Η μικρή αυτή αγγλόφωνη χώρα των 800.000 κατοίκων στο βορειοανατολικό τμήμα της Νότιας Αμερικής, πρώην ολλανδική και στη συνέχεια βρετανική αποικία, διαθέτει τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως και ελπίζει σε ταχεία ανάπτυξη τα ερχόμενα χρόνια με την εκμετάλλευση των αποθεμάτων αυτών, η οποία βρίσκεται ακόμη στην αρχή της.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η λεκάνη Γουιάνας-Σουρινάμ έχει περίπου 15 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου που συνδέονται με σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου