Friday, 29 March, 2024

Γρίπη της τομάτας: Μυστηριώδης ασθένεια που πλήττει παιδιά εξαπλώνεται στην Ινδία

Ιογενής ασθένεια που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο στην Κεράλα έχει πλέον επεκταθεί σε δύο ακόμα ινδικά κρατίδια, χωρίς όμως να έχει ταυτοποιηθεί ακόμα ο μυστηριώδης ιός.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet Respiratory Medicine, 82 νήπια κάτω των 5 ετών είχαν διαγνωστεί με «γρίπη της τομάτας» μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Κρούσματα γρίπης της τομάτας, η οποία πήρε το όνομά της από τα κόκκινα εξανθήματα που εμφανίζουν οι ασθενείς, έχουν τώρα αναφερθεί και στο Ταμίλ Νάντου και την Ορίσα στα ανατολικά. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι κάτω των 5 ετών, ωστόσο κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε παιδιά ηλικίας έως 9 ετών, αναμεταδίδει ο Guardian.

Παραμένει πάντως ασαφές αν πρόκειται για λοίμωξη από άγνωστο έως σήμερα ιό ή αν η ασθένεια είναι καθυστερημένη παρενέργεια άλλων λοιμώξεων όπως ο ιός τσινκουνγκούνια και ο δάγκειος πυρετός, ασθένειες που ενδημούν στην Ινδία. Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι δύο αυτές ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από ξεχωριστό ιό της γρίπης της τομάτας. «Ο ιός θα μπορούσε επίσης να είναι νέο στέλεχος του αφθώδους πυρετού, συχνή λοιμώδη ασθένεια που πλήττει κυρίως παιδιά ενός έως πέντε ετών» γράφουν οι ερευνητές στη δημοσίευση.

Η διάγνωση είναι πάντως δύσκολη, δεδομένου ότι τα συμπτώματα-πυρετός, εξανθήματα, αρθραλγία- είναι παρόμοια με αυτά που προκαλούν ο δάγκειος πυρετός, ο ιός τσινκουνγκούνια και ο κορονοϊός, επισημαίνουν οι συντάκτες. Θάνατοι λόγω γρίπης της τομάτας δεν έχουν αναφερθεί, ωστόσο οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο ιός είναι «πολύ μεταδοτικός» και θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε ενήλικες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου