Tuesday, 16 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Διεθνής κατακραυγή για την προκλητική δήλωση Τραμπ περί μουσουλμάνων

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η νέα προκλητική δήλωση του υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, Ντόλαντ Τραμπ

ο οποίος πρότεινε να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε εναντίον της ανατροφοδότησης της ρητορικής που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος περί πολέμου των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλάμ, επικρίνοντας την πρόταση που έκανε ο Τραμπ.
Ο Τραμπ πρότεινε να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και συνέδεσε την ιδέα αυτή με το μέτρο που είχε εφαρμόσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ σε βάρος πολιτών που κατάγονταν από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε» υπογράμμισε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην εκπομπή Good Morning America του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τραμπ, δήλωσε πως μουσουλμάνοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και πως η στρατηγική των ΗΠΑ στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος βασίζεται την υποστήριξη μουσουλμανικών κρατών.
«Οτιδήποτε ενισχύει την ρητορική του Ισλαμικού Κράτους και θέτει σε ανταγωνισμό τις ΗΠΑ με την μουσουλμανική πίστη, είναι σίγουρα όχι μόνο ενάντια στις αξίες μας, αλλά και ενάντια στην εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Κουκ στη συνέντευξη Τύπου.
Ο Κουκ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ και τόνισε πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εσωτερικά πολιτικά θέματα.
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζε Τζόνσον δήλωσε πως η πρόταση του Τραμπ μπορεί να ματαιώσει τις αμερικανικές προσπάθειες να θέσει διαύλους επικοινωνίας με την μουσουλμανική κοινότητα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε πως οι ιδέες του Τραμπ δεν είναι εποικοδομητικές. «Τραγικά ανεύθυνο» χαρακτήρισε τον Τραμπ ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ Ζάιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν, τονίζοντας ότι ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έπεσε στην παγίδα της υποστήριξης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
«Σίγουρα, παρότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμπάθεια για όσους προκαλούν τη βία και το θάνατο αμάχων, είναι διπλά τραγικό όταν υποφέρουν αθώα άτομα λόγω αντίδρασης» είπε ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ. «Είναι τραγικά ανεύθυνο, δεδομένου του στόχου των εξτρεμιστών, να πέσει στην παγίδα της υποστήριξής των, εις βάρος εκείνων που οι ίδιοι – η μεγάλη πλειοψηφία των μουσουλμάνων – μπορεί να θεωρηθούν επιλέξιμοι στόχοι από αυτές τις εξτρεμιστικές ομάδες».
«Το λιγότερο που μπορείς να περιμένεις είναι ότι οι υποψήφιοι για δημόσια αξιώματα θα ξέρουν αρκετά για την ιστορική εμπειρία και τον πόνο που πρόκειται να υποστούν όσοι πέσουν στο στόχαστρο, αν αυτή η κλιμάκωση των δηλώσεων επισκιάσει τη νηφαλιότητα και τη λογική σχετικά με το θέμα» πρόσθεσε. Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες είπε ότι οι δηλώσεις υποψηφίων στις ΗΠΑ ζημιώνουν ένα ζωτικής σημασίας πρόγραμμα μετεγκατάστασης στη χώρα για Σύρους και άλλους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις.

Διεθνής κατακραυγή για την προκλητική δήλωση Τραμπ περί μουσουλμάνων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου