Thursday, 28 March, 2024

Δυσαρέσκεια Ζάεφ για το «βέτο» της Βουλγαρίας – Ευχαριστώ στη Μέρκελ

Η κυβέρνηση των Σκοπίων εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της για την άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο

της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χώρα, μπλοκάροντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.

«Η άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτή η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης, είναι αντίθετη με το άρθρο 2 της συμφωνίας φιλίας του 2017 (σ.σ. μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας). Η θέση μας είναι σαφής: πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να αποτελέσει όμηρο διμερών ζητημάτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, που διανεμήθηκε σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση των Σκοπίων, οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν πρέπει να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, και η πρόοδός της χώρας όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της πρέπει να εξαρτάται πρωτίστως από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα ενταξιακά κεφάλαια, τη νομοθεσία της Ε.Ε. και την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων. Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης Ζάεφ σημειώνεται ότι το «βέτο» αυτό από τη μεριά της Βουλγαρίας, «αποτελεί αποτυχία της πολιτικής διεύρυνσης της Ε.Ε., άσχημο μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή και ήττα για τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Επίσης, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τις ιδιαίτερες προσπάθειες της γερμανικής Προεδρίας της Ε.Ε., καθώς και για τις προσωπικές ενέργειες της καγκελάριου της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε..

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, δήλωσε μετά τη λήξη του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε, ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου