Thursday, 25 April, 2024

Εκλογές Αλβανία: Επικράτησε ο Φρέντι Μπελέρης στη Χειμάρρα

Ο Φρέντι Μπελέρης επικράτησε τελικά του «εκλεκτού» του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, Γκιόργκι Γκόρο στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα.

Έπειτα από ένα εκλογικό θρίλερ, με τους δύο υποψηφίους Φρέντι Μπελέρηκαι Γκιόργκι Γκόρο να δίνουν μάχη στήθος με στήθος ο προφυλακισμένος ομογενής Φρέντι Μπελέρης, αναδείχθη τελικά, νικητής των εκλογών.

Με το άκουσμα της είδησης, οι ομογενείς ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα.

Η επικράτηση του κ. Μπελέρη που κρατείται στις φυλακές Τιράνων κατηγορούμενος για εξαγορά ψήφων, θεωρείται νίκη της ελληνικής ομογένειας, και προσωπική ήττα του Έντι Ράμα που αποφάσισε τη σύλληψή του παραμονές των εκλογών. Ωστόσο, στην αλβανική αντιπολίτευση που στηρίζει τον κ. Μπελέρη θεωρούν βέβαιο, ότι ο Ράμα έχει έτοιμο plan B για να τον εμποδίσει να αναλάβει καθήκοντα. «Όπως λένε ο Ράμα έχει πάρει μαθήματα από τον μέντορά του Ερντογάν υπενθυμίζοντας τη δίωξη που ασκήθηκε στον υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου», αναφέρει χαρακτηριστικά η τοπική ιστοσελίδα himara.gr.

Μάχη στήθος με στήθος

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας καθώς οι συνολικά 72 κάλπες από όλα τα εκλογικά κέντρα συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του κλειστού γηπέδου της Χειμάρρας. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με καταμετρημένες τις ψήφους σε 21 από τις 36 μεγάλες κάλπες έδειχνε ότι η διαφορά ήταν στις 600 ψήφους και να προηγείται ο κ. Μπελέρης. Η αλβανική τηλεόραση έδινε ποσοστό 50,4 % στον κ. Μπελέρη και 49,6% στον κ. Γιώργο Γκόρο, νυν δήμαρχο υποψήφιο με το Σ. Κόμμα του Έντι Ράμα, με καταμετρημένο το 60% από τις κάλπες.

Η ομογένεια εκτιμούσε ότι ο κ. Μπελέρης είχε πιθανότητες να πάρει το δήμο Χειμάρρας και αυτό γιατί η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες πλησιάζοντας το 35%, καθώς υπήρξε σημαντική κινητοποίηση και μετακίνηση πολιτών, κυρίως από την Ελλάδα στην Χειμάρρα για να ψηφίσουν.

Στα εκλογικά τμήματα υπήρχαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, για πρώτη φορά αποστολή από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το Νο 2 και το Νο 3 της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα προκειμένου να οχυρώσουν την διαδικασία του αποτελέσματος.

Το πρωί της Δευτέρας (15/5) υπήρξε ένταση στη Χειμάρρα και σταμάτησε η καταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ομογενείς στην κάμερα του Mega, η καταμέτρηση των ψήφων έχει σταματήσει χωρίς κανέναν λόγο απλά και μόνο επειδή οι κάλπες που αναμένεται να ανοιχτούν τώρα προέρχονται από περιοχές όπου η επικράτηση Μπελέρη είναι συντριπτική παραδοσιακά. Στο σημείο επικρατεί μεγάλη φόρτιση και οι αντιπρόσωποι του συνδυασμού του Φρέντι Μπελέρη έχουν παραμείνει εκεί όλοι τη νύχτα έτσι ώστε να αποφευχθούν παρατυπίες κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης. cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου