Friday, 19 April, 2024

Εκλογές ΗΠΑ: Αναβολή του δεύτερου debate ζητά ο Μπάιντεν – Σήμερα η τηλεμαχία της αντιπροεδρίας

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι εάν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

νοσεί ακόμη από την Covid-19 την 15η Οκτωβρίου, όταν είναι προγραμματισμένο να γίνει το δεύτερο τηλεοπτικό debate ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, «δεν πρέπει» να γίνει.
«Δεν ξέρω ποια είναι η κατάστασή του πλέον. Αδημονώ να τον αντιμετωπίσω, όμως ελπίζω απλά να εφαρμοστούν όλα τα πρωτόκολλα» υγειονομικής ασφάλειας, είπε ο πρώην αντιπρόεδρος σε δημοσιογράφους που καλύπτουν την προεκλογική του εκστρατεία.
«Νομίζω ότι αν έχει ακόμη την COVID, δεν πρέπει να κάνουμε το ντιμπέιτ», τόνισε ο 77χρονος κεντρώος Δημοκρατικός πολιτικός, που έχει προβάδισμα του ενόψει των εκλογών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Ο Μπάιντεν αύξησε τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις μετά το πρώτο ντιμπέιτ, που χαρακτηρίστηκε χαοτικό, με τους δύο αντιπάλους να μιλάνε ο ένας πάνω στον άλλο και να ανταλλάσσουν πολύ βαριές ύβρεις, την 29η Σεπτεμβρίου. Όμως, τρεις ημέρες αργότερα, ο 74χρονος Τραμπ ανακοίνωσε ότι προσβλήθηκε από τον SARS-CoV-2.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, που μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο την Παρασκευή, επέστρεψε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, με την περιπέτεια της υγείας του να μετατρέπεται σε τηλεοπτικό υπερθέαμα.
Χθες Τρίτη διαβεβαίωσε μέσω Twitter ότι «αισθάνεται καλά», με κεφαλαία όλα τα γράμματα, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να περιμένει να έρθει η 15η Οκτωβρίου για να αναμετρηθεί ξανά με τον Μπάιντεν, αυτή τη φορά στο Μαϊάμι.
Μέλη της οικογένειας του προέδρου, περιλαμβανομένης της πρώτης κυρίας Μελάνιας Τραμπ, που κατόπιν διαγνώστηκε επίσης πως προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, είχαν βγάλει τις μάσκες μέσα στην αίθουσα όπου διεξήχθη η πρώτη τηλεμαχία, στο Κλίβλαντ (Οχάιο).
Την επόμενη φορά, «φρονώ ότι πρέπει να τηρήσουμε όλοι πολύ αυστηρές συστάσεις», είπε ο Μπάιντεν χθες. «Έχει μολυνθεί πολύς κόσμος. Έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα».
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα οποία καταγράφει μακράν τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο, πλέον περισσότερους από 210.000 θανάτους.
Σήμερα το debate των υποψήφιων αντιπροέδρων
Ιδιαίτερη πολιτική σημασία προσλαμβάνει η προγραμματισμένη για απόψε τηλεμαχία στις ΗΠΑ μεταξύ του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και της Κάμαλα Χάρις, της υποψηφίας των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, ενώ τα ερωτηματικά για την πορεία της υγείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν και οι προεδρικές εκλογές απέχουν λιγότερο από έναν μήνα.
Η δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ του Πενς και της Χάρις θα πραγματοποιηθεί στο Σολτ Λέικ Σίτι, με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ να συνεχίζει να υποφέρει από ένα ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 που μόλυνε το Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, αλλά και αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων στον εσωτερικό κύκλο των συνεργατών του.
Η πίεση που δέχεται ο Πενς, ο οποίος συχνά δουλεύει σκληρά στη σκιά του Τραμπ, είναι μεγάλη.
Η Καμάλα Χάρις και ο Μάικ Πένς θα «κονταροχτυπηθούν» σήμερα
Ο Πενς είναι απαραίτητο να δείξει στην αμερικανική κοινή γνώμη, την ετοιμότητά του να αναλάβει προεδρικά καθήκοντα, αν η κατάσταση το απαιτήσει, ενώ παράλληλα να υπερασπιστεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, εδώ και επτά μήνες, με ουσιαστική συνέπεια την απώλεια 210.000 Αμερικανών.
Από τη μεριά της, η Χάρις που κρατήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός προσκηνίου κατά τις πρόσφατες εβδομάδες, καθώς ο Μπάιντεν κλιμάκωσε τη διεξαγωγή της προεκλογικής του εκστρατείας, πρέπει επίσης να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους την ετοιμότητά της για την ανάληψη προεδρικών καθηκόντων σε οποιαδήποτε στιγμή της προεδρικής θητείας του 77χρόνου Μπάιντεν ενδεχόμενα αυτό απαιτηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι ο προεδρικό υποψήφιος των Δημοκρατικών θα κερδίσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Παραδοσιακά, η τηλεμαχία μεταξύ των αντιπροέδρων θεωρείται μία προσθήκη στις τρεις προεδρικές τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, ενώ την παρακολουθούν λιγότεροι τηλεθεατές.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου