Thursday, 28 March, 2024

Εμβόλιο AstraZeneca: Και η Νορβηγία διακόπτει τη χορήγηση του

Οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας ανακοίνωσαν την αναστολή-«προληπτικά»-των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca

κατά της Covid-19, μετά την ανάλογη κίνηση της Δανίας και άλλων χωρών εξαιτίας φόβων που συνδέονται με περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα.
«Στη Νορβηγία προχωρούμε σε παύση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca» ανακοίνωσε ο Γκέιρ Μπούχολμ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Νορβηγία αναμένει στοιχεία για να διαπιστώσει αν υφίσταται σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό και περιστατικά θρομβώσεων.
Λίγες ώρες νωρίτερα και η Δανία είχε ανακοινώσει την προσωρινή διακοπή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca λόγων αυξημένων περιστατικών θρομβώσεων στο αίμα που διαπιστώθηκαν στις τάξεις όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε να χορηγεί παρτίδα των εμβολίων που παρασκευάστηκαν από τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία, μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσοκόμας που υπέκυψε σε «σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.
Μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή αλλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ωστόσο χθες, Τετάρτη, ότι η ότι προκαταρκτική έρευνα δεν έδειξε καμιά σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 και του θανάτου της Αυστριακής νοσηλεύτριας.
Δυο ακόμη περιπτώσεις «θρομβοεμβολικών επεισοδίων αναφέρθηκαν μετά τους εμβολιασμούς με δόσεις από την ίδια παρτίδα, ανακοίνωσε ο ΕΜΑ.
Ωστόσο, «δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός είχε αυτές τις συνέπειες, που δεν συγκαταλέγονται στις αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου αυτού», πρόσθεσε ο ΕΜΑ.
Τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν αμέσως τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν από την ίδια παρτίδα, η οποία παραδόθηκε σε 17 χώρες και περιλάμβανε ένα εκατομμύριο εμβόλια.

cnni

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου