Wednesday, 24 April, 2024

Επιμένει η Άγκυρα: Εσωτερικό ζήτημα το καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Η Αγία Σοφία ως τζαμί θα είναι ανοικτό για επισκέπτες από όλες τις θρησκείες και όποιος θέλει θα μπορεί να επισκεφτεί

αυτό το εκπληκτικό κτήριο διεμήνυσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μετά τη συνάντηση στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι δήλωσε αναφορικά με την Αγία Σοφία ότι κανείς δεν μπορεί να αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερικό ζήτημα και αποτελεί ιδιοκτησία της Τουρκίας.
«Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει τους πάντες υπό το νέο της καθεστώς, διατηρώντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε. Ο Ακσόι ανέφερε εμφατικά ότι όλες οι πλευρές γνωρίζουν τις θέσεις της Τουρκίας πάνω στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και ότι το πρώτο βήματα προς την επίλυση του ζητήματος είναι η εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο μοιρασμό των πηγών υδρογονάνθρακα ανάμεσα στους δύο λαούς στο νησί της Κύπρου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια επανέναρξη στους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκίας και ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να τερματιστούν μόνο με την υιοθέτηση τέτοιων προσεγγίσεων στο νησί της Κύπρου.

Για τη Λιβύη
Αναφορικά με το θέμα της Λιβύης, τόνισε ότι η Τουρκία πάντα έδινε έμφαση σε μια μη στρατιωτική λύση για την κρίση στη Λιβύη, λέγοντας ότι η Τουρκία πάντοτε στήριζε και συνέβαλε σε όλες τις διεθνείς προσπάθειες για την επανεκκίνηση των πολιτικών διαδικασιών. Πρόσθεσε πως αν ην ΕΕ θέλει να συνεισφέρει σε μία ειρηνική λύση για τη λιβυκή κρίση, θα πρέπει να συνταχθεί με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά ο Ακσόι χαιρέτισε τις δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, με τις οποίες κάλεσε σε διάλογο Τουρκία και ΕΕ. «Εάν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης της Λιβύης θα πρέπει να τηρεί την διεθνή νομιμότητα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εγκαταλείποντας τη στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών που προτάθηκε με την Επιχείρηση Ειρήνη», είπε για το θέμα ο Ακσόι.

«Θα διατηρηθεί καλύτερα ως τζαμί»
Τη Δευτέρα, σε νέες προκλητικές δηλώσεις σχετικά με την απόφαση να γίνει τζαμί η Αγία-Σοφία προέβη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.
«Η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσα είναι η Ελλάδα. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα σίγησε το Αδδάν, βάζοντας τον κορωνοϊό ως δικαιολογία. Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για αυτό», είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ.
Μάλιστα, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε η Αγία Σοφία «θα διατηρηθεί καλύτερα» μετά την απόφαση μετατροπής της σε τζαμί. Πρόσθεσε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία απαιτούν αποδείξεις ότι η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή σε ανθρώπους όλων των θρησκειών. «Θα δουν ότι το τζαμί θα είναι ανοιχτό για ανθρώπους όλων των θρησκειών όταν αυτό γίνει λειτουργικό στις 24 Ιουλίου» σημείωσε.
Απευθυνόμενος στην UNESCO, σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε κάθε συνεργασία διατήρησης της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου