Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ερντογάν: Θέλει να σβήσει από το τουρκικό λεξιλόγιο την ελληνική λέξη «αστροναύτης»

Ερντογάν: Θέλει να σβήσει από το τουρκικό λεξιλόγιο την ελληνική λέξη «αστροναύτης»
Το διαβάσαμε και το ακούσαμε και αυτό από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε να αντικατασταθούν οι λέξεις αστροναύτης (astronot στην τουρκική) και κοσμοναύτης (kozmonot στην τουρκική) που έχουν ελληνικές ρίζες μ’ άλλες που θα έχουν τουρκικές.

«Αφού ένας πολίτης μας θα πάει στο διάστημα, πλέον σε λέξεις όπως αστροναύτης και κοσμοναύτης, πρέπει να βρούμε το αντίστοιχο τους στα τουρκικά. Από εδώ κάνω έκκληση προς τους γλωσσολόγους μας και λέω, ελάτε να βρούμε ένα τούρκικο όνομα για τους Τούρκους ταξιδιώτες του διαστήματος», είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του για το διαστημικό πρόγραμμα της γείτονος.

Επί του θέματος, ωστόσο, τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση πρότεινε να αντικατασταθεί η λέξη αστροναύτης στο τουρκικό λεξιλόγιο από τη λέξη “τζατζάμπεης” (Caca-bey). Ο λόγος είναι ο Nurettin Cibril bin Caca Βey (Νουρετίν Τζιμπρίλ μπιν Τζατζά μπέης), ο οποίος ήταν εμίρης της βυζαντινής Ιουστινιανούπολης, που οι Τούρκοι μετονόμασαν σε Κίρσεχίρ.

Πηγή: dailysabah.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου