Thursday, 25 April, 2024

Ερντογάν σε ΗΠΑ-Γαλλία: Μην μπλέκεστε στις υποθέσεις μας

Σε επίθεση κατά των ΗΠΑ αλλά και του Γάλλου προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

με αφορμή τις διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.
Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν επανέφερε το θέμα της δολοφονίας Αφροαμερικανών από αστυνομικούς κάνοντας λόγο για εκτόξευση του ρατσισμού.
«Θέλω να πω στις ΗΠΑ: Δεν ντρέπεστε καθόλου, στο όνομα της δημοκρατίας, για όλα όσα συνέβησαν πριν τις εκλογές;
Είδαμε πως όλο απειλούσαν ο ένας τον άλλον. Εσείς πως θα εξηγήσετε τη δολοφονία των μαύρων πολιτών σας από τους αστυνομικούς σας που τους σκότωσαν γονατιστούς; είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στο στόχαστρο του μπήκε και ο Μακρόν με αφορμή το κίνημα των κίτρινων γιλέκων.
«Από την άλλη, ο Μακρόν φωνάζει τα ίδια, μαζί με την ΕΕ Μακρόν, πρώτα να λύσεις το θέμα με τα κίτρινα γιλέκα. Λύσε πρώτα το θέμα με τους ανθρώπους που όλοι είναι στους δρόμους», ανέφερε o Τούρκος πρόεδρος.
Φοιτητές και καθηγητές σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στη χώρα, το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη (Bogazici στην τουρκική γλώσσα), διαμαρτύρονται για την επιλογή του πρύτανη από τον πρόεδρο της χώρας Ερντογάν, έναν διορισμό τον οποίον χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικό.
Από τις 4 Ιανουαρίου που οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα έχουν συλληφθεί περίπου 600 άνθρωποι, όπως έχουν ανακοινώσει οι αρχές.
Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι, παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις αξιωματούχων ότι οι διαδηλωτές είναι τρομοκράτες.
Δύο άτομα που είχαν προσαχθεί ύστερα από διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος δικαστηρίου.
Η κυβερνητική απάντηση στις διαδηλώσεις και η καταδίκη μιας καλλιτεχνικής έκθεσης, η οποία περιελάμβανε αναπαράσταση ενός ιερού για το ισλάμ τόπου με σημαίες του ουράνιου τόξου της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, έχουν προκαλέσει την ανησυχία των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, που έκαναν λόγο για ομοφοβική ρητορική εκ μέρους της Άγκυρας καταδικάζοντάς την.
Η Τουρκία απέρριψε την κριτική αυτή χαρακτηρίζοντάς την ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Ο Ερντογάν εξομοίωσε την Τετάρτη τους διαδηλωτές με «τρομοκράτες» και δυσφήμισε έντονα την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ, ο σεβασμός στα δικαιώματα των οποίων έγινε απαίτηση των διαδηλωτών μετά τη σύλληψη φοιτητών που κατηγορούνται ότι προσέβαλαν το Ισλάμ.
Στην ομιλία του ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και κάλεσε τις γυναίκες «να μην ακούν τι λένε οι λεσβίες».
Turkish Presidency via AP

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου