Saturday, 20 April, 2024

ΗΠΑ: Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για την Ουκρανία

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκφράζουν αμφιβολίες για την ουκρανική αντεπίθεση, από την οποία

μπορεί να υπάρξουν μόνο «μικρά εδαφικά κέρδη» απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Washington Post.

Το κείμενο αυτό διέρρευσε πρόσφατα στο Διαδίκτυο, μαζί με πολλά άλλα απόρρητα έγγραφα. Ένα από αυτά αναφερόταν γενικά στην κατάσταση που επικρατούσε στα μέτωπα της Ουκρανίας στις αρχές Μαρτίου, άλλα αναφέρονταν σε συγκεκριμένα μέτωπα, όπως αυτό της Μπαχμούτ, ή στις αντιαεροπορικές δυνάμεις του Κιέβου.

Φέτος την άνοιξη αναμένεται ευρέως ότι θα υπάρξει μια ουκρανική αντεπίθεση απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία διαβεβαιώνει ότι έχει εκπαιδεύσει μονάδες και συγκέντρωσε πυρομαχικά, προσπαθώντας αφενός να κάνει οικονομία στις δικές της δυνάμεις στο μέτωπο και παράλληλα να εξαντλήσει εκείνες των Ρώσων. Παρέλαβε επίσης άρματα μάχης και βλήματα μεγάλου βεληνεκούς από τους Δυτικούς συμμάχους της.

Ωστόσο, το απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η Washington Post αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια (των Ουκρανών) στην εκπαίδευση (του στρατού) και τα αποθέματα πυρομαχικών πιθανότατα θα δυσκολέψουν κάθε πρόοδο και θα επιδεινώσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Ένα άλλο έγγραφο υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε την παραγωγή 40.000 ρουκετών για να παραδοθούν στη Ρωσία και ζήτησε από τους υπευθύνους να κρατηθεί μυστικό αυτό το σχέδιο «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση», γράφει η ίδια εφημερίδα, σε ξεχωριστό άρθρο. Οι ΗΠΑ διέψευσαν αυτήν την πληροφορία, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τέθηκε σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο.

«Η Αίγυπτος είναι στενός εταίρος και συνομιλούμε τακτικά με την ηγεσία της για διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Τις τελευταίες ημέρες φωτογραφίες των επίμαχων εγγράφων εμφανίστηκαν στο Twitter, το Telegram, το Discord και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένα ενδέχεται να κυκλοφορούσαν επί εβδομάδες στο διαδίκτυο. Το Πεντάγωνο εκτίμησε την Δευτέρα ότι η διαρροή αυτή μπορεί να συνιστά «πολύ σοβαρή» απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Πολλά από αυτά τα έγγραφα δεν είναι πλέον διαθέσιμα στους ιστοτόπους όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να τα διαγράψουν όλα. Σύμφωνα με αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Bloomberg, το υλικό που έχει διαρρεύσει, επιβεβαιώνει τα όσα ήδη γνωρίζουν οι σύμμαχοι.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τη διαρροή των εγγράφων αυτών στο διαδίκτυο στις 6 Απριλίου. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης τις Επιτροπές Εθνικής Ασφάλειας του Κογκρέσου για τις εξελίξεις αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου