Thursday, 25 April, 2024

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία κατά της Τουρκίας λόγω επικινδυνότητας

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, στην οποία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες

να «αναθεωρήσουν το ταξίδι στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων».
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατατάσσει την Τουρκία στο νούμερο 3 (με μέγιστο το 4) της κλίμακας επικινδυνότητας σχετικά με την πιθανότητα οι Αμερικανοί πολίτες να πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης ή απαγωγής, ενώ προειδοποιεί ότι «ορισμένες περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο (4) – στα σύνορα με Ιράκ και Συρία». Στην οδηγία επισημαίνεται ότι «τρομοκρατικές ομάδες σχεδιάζουν επιθέσεις στην Τουρκία, επιθέσεις χωρίς προειδοποίηση σε τουριστικές τοποθεσίες, εμπορικά κέντρα, σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινόχρηστους χώρους».
Εκτός όμως από τους κινδύνους τρομοκρατικής επίθεσης και απαγωγής, το υπουργείο αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές «έχουν κρατήσει πολίτες των ΗΠΑ για εικαζόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, με βάση ελάχιστα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία και λόγους που φαίνεται να είναι πολιτικά υποκινούμενοι».
Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο δείκτη «Κ» για να επισημάνει τον κίνδυνο απαγωγής στη χώρα που αναφέρεται στις ταξιδιωτικές του συμβουλές. Στην ίδια λίστα βρίσκονται η Ρωσία και οι Φιλιππίνες.
Τέλος, το υπουργείο καλεί τους Αμερικανούς να προσέχουν ιδιαίτερα περιοχές της Τουρκίας, όπου συχνάζουν οι Δυτικοί, να αποφεύγουν διαδηλώσεις και να μένουν σε ξενοδοχεία με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου