Friday, 29 March, 2024

Η Αγκυρα κατηγορεί ευθέως τους Κούρδους

Τους Κούρδους αυτονομιστές της Τουρκίας και της Συρίας θεωρεί υπεύθυνους η Αγκυρα για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης, όπως κατέστησαν σαφές με ταυτόσημες δηλώσεις τους οι Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου. Τις κατηγορίες της Αγκυρας έσπευσαν να απορρίψουν οι κουρδικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που έπληξε αυτοκινητοπομπή του στρατού στην καρδιά της Αγκυρας, σε μια περιοχή όπου στεγάζονται το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, το κοινοβούλιο και το πρωθυπουργικό γραφείο, άφησε πίσω της 28 νεκρούς, εκ των οποίων οι 27 ήταν στρατιώτες, και 81 τραυματίες. Αλλοι έξι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε παρόμοια επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Την ίδια ώρα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν θέσεις ανταρτών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ προς τα σύνορα με το Ιράκ.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι δράστης της επίθεσης στην Αγκυρα ήταν Σύρος πολίτης, ονόματι Σάλεχ Νετσάρ. «Αποκαλύφθηκε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που δρα στην Τουρκία (δηλαδή του ΡΚΚ) σε συνεργασία με ένα μέλος των YPG, που ήρθε από τη Συρία», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Οι Ομάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG) αποτελούν το ένοπλο τμήμα του κόμματος PYD, της μεγαλύτερης κουρδικής οργάνωσης στη Συρία. Στις ίδιες δηλώσεις, ο Νταβούτογλου προειδοποίησε τη Ρωσία ότι «θα θεωρηθεί υπόλογη» αν συνεχιστούν παρόμοιες επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας. Η Αγκυρα θεωρεί ότι οι Κούρδοι αντάρτες στη Συρία εκμεταλλεύονται τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, που ενισχύουν τον πρόεδρο Ασαντ, για να επεκτείνουν τα εδάφη που ελέγχουν, με τελικό στόχο τη δημιουργία κουρδικού κράτους στο υπογάστριο της Τουρκίας.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Νταβούτογλου, ο ηγέτης του PYD, Σάλεχ Μουσλίμ, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι δεν έχει ακούσει ποτέ στη ζωή του το όνομα Σάλεχ Νετσάρ, και ότι το κόμμα του δεν έχει την παραμικρή σχέση με την επίθεση στην Αγκυρα. «Σας διαβεβαιώνω ότι οι YPG δεν έχουν ρίξει ούτε μία σφαίρα εναντίον της Τουρκίας, την οποία δεν θεωρούν εχθρό τους. Αυτά που είπε ο Νταβούτογλου δείχνουν ότι ετοιμάζεται για κάτι άλλο καθώς, όπως γνωρίζετε, μας βομβαρδίζει εδώ και μία εβδομάδα», δήλωσε ο Κούρδος ηγέτης.

Τη διάψευση του Μουσλίμ έσπευσε να απορρίψει ευθύς αμέσως ο Ταγίπ Ερντογάν. «Παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός τους λέει ότι δεν έχουν καμία σχέση, τα ντοκουμέντα που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εσωτερικών και οι υπηρεσίες ασφαλείας δείχνουν ότι η επίθεση οργανώθηκε από αυτούς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στους Κούρδους. «Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει τους φίλους μας –τους οποίους δεν καταφέραμε να πείσουμε μέχρι τώρα– να καταλάβουν πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί ανάμεσα στο PYD και τις YPG, στη βόρεια Συρία και το ΡΚΚ, στην Τουρκία», προσέθεσε ο Ερντογάν.

Η τελευταία του αποστροφή απευθυνόταν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει μεν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αντιμετωπίζει το PYD και την ένοπλη πολιτοφυλακή του ως χρήσιμους συμμάχους στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Μέχρι χθες το βράδυ, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είχε αντιδράσει ακόμη στην επίθεση της Τετάρτης στην Αγκυρα, γεγονός ενδεικτικό των σκληρών διλημμάτων που αντιμετωπίζει.

Με δηλώσεις του στο φιλοκουρδικό πρακτορείο Firat News, ο Τσεμίλ Μπαγίκ, ηγέτης πολιτικού μετώπου των Κούρδων που θεωρείται «οργάνωση-βιτρίνα» του ΡΚΚ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο δράστης της επίθεσης να ήταν Κούρδος, ο οποίος έδρασε με δική του πρωτοβουλία χωρίς να συνδέεται με καμία οργάνωση.

kathimerini.gr

Η Αγκυρα κατηγορεί ευθέως τους Κούρδους

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου