Friday, 19 April, 2024

Η Εκκλησία της Αγγλίας φέρει βαριές ευθύνες για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Η Εκκλησία της Αγγλίας απέτυχε να προστατεύσει τα παιδιά από παιδόφιλους και άλλους εγκληματίες που κυκλοφορούν

στις τάξεις της για δεκαετίες, επιτρέποντας στους παιδόφιλους και λοιπούς βιαστές να κρύβονται υπό την προστασία της Εκκλησίας σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τη φήμη της και όχι να ακολουθήσει το καθήκον της που είναι να προστατεύσει τους νέους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Εκκλησία ζήτησε συγγνώμη για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από μέλη της και είπε ότι θα μάθει πολλά σημαντικά πράγματα από αυτή την έρευνα. Από τη δεκαετία του 1940 έως το 2018, 390 άτομα που ήταν κληρικοί ή σε θέσεις εξουσίας μέσα στην Εκκλησία έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον παιδιών, ανέφερε η Ανεξάρτητη έρευνα για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
«Για πολλές δεκαετίες, η Εκκλησία της Αγγλίας απέτυχε να προστατεύσει τα παιδιά και τους νέους από τους σεξουαλικούς εγκληματίες και αντ’αυτού διευκόλυνε την ύπαρξη μιας κουλτούρας όπου οι δράστες μπορούσαν να κρύβονται και τα θύματα αντιμετώπιζαν εμπόδια στην αποκάλυψη των βιωμάτων τους στις αρχές» δήλωσε η καθηγήτρια Alexis Jay, επικεφαλής της έρευνας. «Εάν είναι να γίνουν πραγματικές και διαρκείς αλλαγές, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας η Εκκλησία να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται σε καταγγελίες από θύματα και επιζώντες και να παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη στα κακοποιημένα παιδιά», πρόσθεσε.
Το κύριο μέλημα πολλών ανώτερων κληρικών ήταν η υπεράσπιση της φήμης της Εκκλησίας, ανέφερε η έρευνα. Οι ανώτεροι κληρικοί συχνά αρνούνταν να αναφέρουν καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες και παρεμπόδιζαν τις εγκληματικές έρευνες, επιτρέποντας σε ορισμένους παιδόφιλους να αποφύγουν την δικαιοσύνη.
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την περίπτωση του Πίτερ Μπόλ, πρώην επισκόπου του Γκλούτσεστερ, ο οποίος το 2015 ομολόγησε την ενοχή για πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Μπολ είχε προτείνει στα θύματα ότι η ταπείνωση – που περιελάμβανε γυμνή προσευχή, αυνανισμό και μαστιγώματα-ήταν μέρος των διδασκαλιών του Αγίου Φραγκίσκου και θα παρείχε μια πιο άμεση διαδρομή προς μια στενότερη σχέση με τον Θεό. Ένα από τα θύματά του, ο Νιλ Τοντ, αυτοκτόνησε σε ηλικία 38 ετών το 1992. Παρά τις πολλές καταγγελίες που έγιναν εναντίον του, ο Μπόλ συνέχισε να απολαμβάνει εξ ολοκλήρου την προστασία της Εκκλησίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου