Friday, 29 March, 2024

Η Κίνα ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Νάνσι Πελόζι

Κυρώσεις κατά της Νάνσι Πελόζι και της οικογένειάς της επέβαλε η Κίνα, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στο αυτοδικούμενο νησί της Ταϊβάν.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος «παρενέβη σοβαρά στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας, βλάπτοντας την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα». Επιπροσθέτως, ο κ. Γι τόνισε ότι η Νάνσι Πελόζι «καταπάτησε σοβαρά το δόγμα της Μίας και Ενιαίας Κίνας και με την στάση της απείλησε σοβαρά την ειρήνη και την σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν». Το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως κομμάτι της επικράτειάς του. Η επίσκεψη της Πελόζι προκάλεσε την οργή της κινεζικής κυβέρνησης και αύξησε τις εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, εκτοξεύοντας μάλιστα μέχρι και πυραύλους.

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή και χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» τη στάση του Πεκίνο. Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι οι στρατιωτικές ενέργειες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Στην Ιαπωνία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία, έφτασε την Πέμπτη η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Πρόκειται για την περιοδεία με την πολυσυζητημένη επίσκεψη στην Ταϊβάν, που προκάλεσε την οργή της Κίνας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν το αεροσκάφος που μετέφερε την Πελόζι να προσγειώνεται στην αεροπορική βάση Γιόκοτα, κοντά στο Τόκιο, προερχόμενο από τη Νότια Κορέα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου