Tuesday, 19 March, 2024

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου – Το λάβαρο με τον ελληνικό σταυρό

Η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο «συνόδευσε» την τελετή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου

Η βασίλισσα Ελισάβετ και η στενή οικογένεια του εκλιπόντος -ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Χάρι, που είχε φθάσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες-απηύθυναν σήμερα, Σάββατο 17 Απριλίου, το τελευταίο αντίο στον δούκα του Εδιμβούργου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Ουίνδσορ.


Λάβαρο με τον ελληνικό σταυρό «έντυσε» το φέρετρο με τη σορό του πρίγκιπα Φιλίππου, το οποίο τοποθετήθηκε κατόπιν της τελετής στη Βασιλική Κρύπτη του παρεκκλησιού του Αγίου Γεωργίου.
Η κηδεία σχεδιάστηκε στις λεπτομέρειές της με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του πρίγκιπα, ο οποίος έφερε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου.
Ωστόσο, χρειάσθηκε να περιορισθεί εξαιτίας της Covid-19, και κατ’ επέκταση δεν επετράπη η πρόσβαση για το κοινό, ούτε δημόσιες πομπές, και ολόκληρη η τελετή της κηδείας έλαβε χώρα εντός του κτήματος του Πύργου του Ουίνδσορ.
Μόνο 30 άτομα παρέστησαν στην κηδεία λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19 -Η βασίλισσα Ελισάβετ, όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένων των εγγονών του δούκα, και μέλη της οικογένειας του πρίγκιπα Φιλίππου, μεταξύ των οποίων ο Μπέρνχαρντ, ο κληρονομικός πρίγκιπας του Μπάντεν, και ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ.
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας προσήλθαν με επίσημη πρωινή ενδυμασία με παράσημα και σε συμμόρφωση με τα μέτρα προς ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έβγαλαν τις μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της 50λεπτης τελετής.
Μια μικρή τετραμελής χορωδία τραγούδησε μουσικά κομμάτια και ύμνους που είχε επιλέξει ο ίδιος ο πρίγκιπας πριν από τον θάνατό του.
Το φέρετρο με την σορό του πρίγκιπα Φιλίππου τοποθετήθηκε πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο Land Rover, το οποίο ακολουθούσε πομπή από ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Κάρολος και οι γιοι του, πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε την πομπή μέσα στην αποκαλούμενη State Bentley, καθώς το φέρετρο που μετέφερε το Land Rover Defender TD 130 κατευθυνόταν προς το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Ουίνδσορ.
Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα ακολούθησαν πεζή το φέρετρο μαζί με τα αδέλφια τους Εντουαρντ και Άντριου και τους δυο γιους τους Καρόλου, Ουίλιαμ και Χάρι. Πάνω στο φέρετρο με την σορό του Φίλιππου ήταν τοποθετημένο ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του.
Η μπάντα του Πρώτου Τάγματος Γρεναδιέρων ηγήθηκε της πομπής και ακολούθησαν επικεφαλής του στρατού.
Το τελετουργικό της κηδείας
Στις 11 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας), το Πρώτο Τάγμα Γρεναδιέρων μετέφερε το φέρετρο του Φιλίππου, καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του, από το Ιδιωτικό Παρεκκλήσι, στον Πύργο του Ουίνδσορ, στην Εσωτερική Αίθουσα του Πύργου.
Στις 16:00 ώρα Ελλάδας άρχισε το τελετουργικό και εντός 15 λεπτών παρατάχθηκαν στην αυλή του Πύργου στρατιωτικά αποσπάσματα από σώματα με τα οποία ο Φίλιππος είχε ειδικές στρατιωτικές σχέσεις, όπως το Βασιλικό Ναυτικό, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες, η Φρουρά των Γρεναδιέρων, το Βασιλικό Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων Γκούρκα, το Σώμα Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι Χαϊλάντερς.
Το Ιππικό του Βασιλικού Οίκου και οι Πεζοί Φρουροί παρατάχθηκαν στην περίμετρο της αυλής.
Ακολούθως, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της οικογένειας του Φιλίππου, που δεν συμμετείχαν στην πομπή, αναχώρησαν με αυτοκίνητα για το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στις 17:00 ώρα Ελλάδας τηρήθηκε σε όλη τη χώρα ενός λεπτού σιγή. Την έναρξη, όπως και τη λήξη, σήμανε ένας πυροβολισμός από τον ανατολικό κήπο.
Στην κορυφή των σκαλοπατιών, το φέρετρο υποδέχθηκε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι. Καθώς οι θύρες του παρεκκλησιού έκλεισαν από τις γκάιντες ηχούσε το «Carry On».
Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε βάθρο στην κορυφή του κεντρικού κλίτους του ναού. Πάνω σε μαξιλάρια, τοποθετημένα τα «διάσημα» του Φιλίππου-κυρίως τα μετάλλια και τα παράσημα που του έχουν δοθεί, η στραταρχική ράβδος του και το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με διάσημα από τη Δανία και την Ελλάδα.
Την κηδεία τέλεσε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ. Το φέρετρο θα κατήλθε στη συνέχεια στη Βασιλική Κρύπτη.
Ταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας έπαιξε με την γκάιντα έναν θρήνο. Ακολούθησε το «Εγερτήριο» από τους σαλπιγκτές του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Οι σαλπιγκτές του Βασιλικού Σώματος Πεζοναυτών ανέκρουσαν στη συνέχεια το «Action Stations», κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δούκας του Εδιμβούργου.
Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι είπε εν συνεχεία την ευχή με την οποία έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Η βασίλισσα και η στενή οικογένεια του Φιλίππου αναχώρησαν στη συνέχεια από το παρεκκλήσι.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου