Thursday, 25 April, 2024

Η «μάχη» μιας μητέρας μωρού 16 μηνών, με λευχαιμία και σύνδρομο Ντάουν

Το κοριτσάκι πάσχει από σύνδρομο Ντάουν, καρδιοπάθεια και πλέον υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες 

Μια βρετανίδα από το Βόρειο Ντέβον, που το κοριτσάκι της νοσηλεύεται με λευχαιμία, περιέγραψε στην Daily Mail το πόσο έχουν επιβαρύνει την καθημερινότητά της τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, και πόσο αρνητικά έχει επηρεαστεί από την πανδημία η οικογενειακή της ζωή.
Η Εσμέ Φόντεν, 16 μηνών, νοσηλεύεται αυτό το διάστημα στο Νοσοκομείο Παίδων του Μπρίστολ, όπου θα υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες για τους επόμενους έξι μήνες. Στο πλευρό της βρίσκεται η μητέρα της Κλερ Κάλσοου, όμως τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση του Λονδίνου επιτρέπουν την παρουσία μόνο ενός γονέα τη φορά στην παιδική πτέρυγα όπου βρίσκεται η μικρούλα. Παράλληλα, απαγορεύεται τελείως να επισκεφτούν το άρρωστο κοριτσάκι τα αδελφάκια του
Η Κλερ και ο σύντροφός της, Τζέιμς Φόντεν έχουν τέσσερα ακόμη παιδιά, ηλικίας από 3 έως 15 ετών. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα μέτρα κρατούν αναγκαστικά μακριά ορισμένα μέλη της οικογένειας, κάτι που η νεαρή μητέρα βρίσκει αφόρητο. «Καθημερινά ραγίζει η καρδιά μας» λέει χαρακτηριστικά η Κλερ.
Η μικρή Εσμέ γεννήθηκε με συγγενή καρδιοπάθεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, παροδική λευχαιμία και σύνδρομο Ντάουν. Στη σύντομη ζωούλα της έχει υποβληθεί σε πλήθος επεμβάσεις και θεραπείες και έχει ταλαιπωρηθεί πολύ. Δυστυχώς, την 1η Σεπτεμβρίου διαγνώστηκε και με Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία, όταν η μητέρα της εντόπισε μικρές μελανιές στο κορμάκι της και την πήγε ανήσυχη σε γιατρό.
«Νιώσαμε τον κόσμο μας να διαλύεται, αυτός είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού» περιγράφει τη στιγμή της οδυνηρής ανακάλυψης η Κλερ.
«Η Εσμέ γεννήθηκε με παροδική λευχαιμία, που εμφανίζεται μόνο στα μωρά με σύνδρομο Ντάουν και είναι ο μόνος τύπος που μπορεί να εξαφανιστεί, κάτι που συνέβη όταν η Εσμέ ήταν περίπου 6 μηνών. Ωστόσο, η παροδική λευχαιμία σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να εμφανιστεί κανονική λευχαιμία πριν την ηλικία των πέντε ετών» εξηγεί η μητέρα.
Μέχρι το lockdown, η Εσμέ υποβαλλόταν τακτικά σε εξετάσεις αίματος, όμως τώρα είχε να κάνει αρκετούς μήνες. Ευτυχώς, η μητέρα της βρισκόταν σε επιφυλακή για τυχόν σημάδια της ασθένειας και με την πρώτη υποψία την πήγε αμέσως στον γιατρο της. Η θεραπεία ξεκίνησε άμεσα και πρόκειται να κρατήσει μέχρι το Πάσχα. Κάθε κύκλος απαιτεί την παραμονή της μικρής για έξι εβδομάδες στο νοσοκομείο, την οποία θα ακολουθεί μια εβδομάδα ξεκούρασης στο σπίτι. Τα άλλα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το κοριτσάκι θα κάνουν τους επόμενους μήνες μια «τιτάνια μάχη», αφού η Εσμέ θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα ακομη χειτουργείο για να μετακινήσουν τον βηματοδότη της.
Η Κλερ είναι αποφασισμένη να σταθεί βράχος στο πλευρό της κόρης της, αλλά δεν μπορεί παρά να βασανίζεται από την απόσταση που τη χωρίζει επί μέρες ολόκληρες από τα υπόλοιπα παιδιά της. «Δεν βρίσκω λόγια να σας εξηγήσω πόσο δύσκολο είναι να έχεις ένα παιδί με καρκίνο, και να είσαι τελείως αποκομμένος από την υπόλοιπη οικογένειά σου. Η καρδιά μου πονά για καθένα από τα πέντε παιδιά μου, όχι μόνο για την αγαπημένη μου Εσμέ», λέει η μητέρα, που το τελευταίο διάστημα έχει χάσει σημαντικές στιγμές από τη ζωή των παιδιών της, όπως γενέθλια και την πρώτη τους μέρα στο σχολείο.
protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου