Friday, 29 March, 2024

Η υπαναχώρηση της Ρωσίας για τα ρούβλια, οδήγησε σε βουτιά της τιμής αερίου. Υποχωρεί και το πετρέλαιο

Με τη Ρωσία να κάνει πάλι όπισθεν, καθώς ανακοίνωσε ότι δεν θα διακόψει τις ροές φυσικού αερίου από σήμερα (1/4), η τιμή του καταγράφει μεγάλη πτώση.

Στον αντίποδα με το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο παρουσιάζει και αυτό υποχώρηση, η οποία ωστόσο δεν είναι το ίδιο μεγάλη.

Έτσι, το χρηματιστήριο ενέργειας την Παρασκευή 1 Απριλίου έχει παντού «κόκκινο» στις τιμές του φυσικού αερίου (δηλαδή, καταγράφεται πτώση), καθώς η υποχώρηση είναι μεγαλύτερη του 10% τόσο στο ολλανδικό όσο και στο βρετανικό αέριο, αλλά και στο πετρέλαιο.

Λίγο μετά τις 19:00, το ολλανδικό φυσικό αέριο TTF σημείωνε υποχώρηση της τάξης του 12,24% με την τιμή του να κυμαίνεται στα 110,50 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ το βρετανικό αέριο (UK Gas) κατέγραφε ακόμη μεγαλύτερη πτώση που ανερχόταν σε ποσοστό 15,45%, δηλαδή στις 253,00 πένες ανά θερμική μονάδα.

Η Ρωσία δεν διακόπτει τις ροές φυσικού αερίου από σήμερα

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους όρους της Ρωσίας, ανακοίνωσε η Gazprom. Παράλληλα, προσέθεσε ότι ξεκίνησε να γνωστοποιεί στους πελάτες της την αλλαγή, σύμφωνα με την οποία η εξόφληση των λογαριασμών θα γίνεται σε ρούβλια. Η Gazprom επισήμανε στην ανακοίνωσή της ότι παραμένει αξιόπιστος εταίρος και ότι θα διατηρήσει ασφαλή την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η Ρωσία δεν θα διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης από την Παρασκευή 1 Απριλίου, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά από σήμερα πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου και τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για τη Ρωσία αυτήν τη στιγμή. Αναλυτές εκτιμούν ότι το σχέδιο Πούτιν, που βάζει την Gazprom στην καρδιά του ρωσικού εμπορίου φυσικού αερίου, αποσκοπούσε περισσότερο στη θωράκισή της από μελλοντικές κυρώσεις, παρά στο να στερήσει την Ευρώπη από το φυσικό αέριο.

«Είναι φυσικά ένα παιχνίδι για την αποφυγή των κυρώσεων, που επιτείνει την αβεβαιότητα, ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου και γεμίζει τις τσέπες του Πούτιν», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος έμπορος φυσικού αερίου.

Πετρέλαιο: Ξεκίνησε η «κάθοδος» μετά την ανακοίνωση των χωρών-μελών του ΔΟΕ

Όσο για το πετρέλαιο, σημειώνει και αυτό υποχώρηση, αν και σε μεγάλο μέρος της ημέρας παρατηρούνταν μια ήπια άνοδος. Σε αυτό συνέβαλε η ανακοίνωση των χωρών-μελών του ΔΟΕ, πως συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αποδέσμευση του καυσίμου από τα αποθέματά τους.

Έτσι, γύρω στις 19:00, η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε κατά 0,76% και έφτανε στα 99,5200 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, στην ευρωπαϊκή αγορά, το πετρέλαιο τύπου brent υποχωρούσε σε ποσοστό 0,27%, στα 104,4300 δολάρια ανά βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι, οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) ολοκλήρωσαν την έκτακτη διυπουργική σύνοδό τους, που είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση των πετρελαϊκών αγορών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο υπουργός Κοΐτσι Χαγκιγιούντα παρέστη στην έκτακτη σύνοδο του ΔΟΕ κατά την οποία οι χώρες μέλη συζήτησαν τις επιπρόσθετες, συντονισμένες ενέργειές τους σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα», ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα. Οι χώρες-μέλη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Οι ποσότητες και ο χρόνος αυτής της αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, είπε στους δημοσιογράφους ο Χιντετσίκα Κοϊζούμι, ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου